Problem ze złożeniem wniosku.

tomwroclaw

Fachowiec
Cześć, mam problem ze złożeniem wniosku i poszukuję dobrej duszy, która pomoże.

Który wniosek powinienem wybrać w przypadku kupna samochodu na JDG - płatność była gotówką.

Próbowałem wypełnić formularz i wybrałem 2 opcję z listy dla PODMIOTÓW INNYCH NIŻ OSOBY FIZYCZNE ale pola, które są tam do wypełnienia nie są pod JDG moim zdaniem i księgowej (np. Tabelka i pola do wypełnienia: składki wysłane i składki zebrane nie dotyczą mojej formy opodatkowania).

W przypadku wyboru drugiego formularza - 1 opcja nie mogę wysłać formularza bo kwota przekracza wartość pojazdu.

Który formularz mam wypełnić i czy wszystkie te pola łącznie z tą tabelką są obowiązkowe?

Wielkie dzięki z góry za pomoc.

Attachments

• image.png
    image.png
    14,9 KB · Liczba wyświetleń: 23

Hainer

Zadomawiam się
Wypełnij wszystko co potrafisz. czego nie wiesz olej w pierwszym wniosku. I tak wyślą ci kilka razy do poprawy. Terminy z regulaminu ich nie obowiązują. Przygotuj się na kilkunastu miesięczna batalię z NFOSiGW

Arrczi

Fachowiec
Ja skorzystałem z wątku powyżej. Też gotówka JDG i 50% odliczenia. Jestem po pierwszej poprawce. W tych tabelkach są wszystkie formy opodatkowania. Ja składałem oświadczenie, że uproszczona forma i nie prowadzę kosztów. Dodatkowo PIT 28 z trzech lat poprzedzających wniosek. Na tabele są wzory np tu: https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/instrukcje-obslugi
Trzy razy dzwoniłem do NFOSiGW, podpowiadają.

emgiec

Nowy na Forum
Ja skorzystałem z wątku powyżej. Też gotówka JDG i 50% odliczenia. Jestem po pierwszej poprawce. W tych tabelkach są wszystkie formy opodatkowania. Ja składałem oświadczenie, że uproszczona forma i nie prowadzę kosztów. Dodatkowo PIT 28 z trzech lat poprzedzających wniosek. Na tabele są wzory np tu: https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/instrukcje-obslugi
Trzy razy dzwoniłem do NFOSiGW, podpowiadają.
Mam taką samą sytuację, mógłbyś napisać co kazali poprawić/dosłać, a nie było to takie oczywiste w tym bajecznie prostym wniosku?
Swoja drogą ciekawe czy będą chcieli PITy lat poprzednich jak JDG założone w tym roku :)

Arrczi

Fachowiec
Mam taką samą sytuację, mógłbyś napisać co kazali poprawić/dosłać, a nie było to takie oczywiste w tym bajecznie prostym wniosku?
Swoja drogą ciekawe czy będą chcieli PITy lat poprzednich jak JDG założone w tym roku :)
Coś takiego po ponad 2 miesiącach napisali:
Podczas oceny kryteriów dostępu wskazano następujące niezgodności:

- W zakładce I DANE WNIOSKODAWCY pkt 4 "Pełna nazwa rejestru oraz nr wpisu, jeżeli jest inny niż Krajowy Rejestr Sądowy" błędnie podano nazwę rejestru. Należy wpisać "Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej".

- W zakładce III ŹRÓDŁA FINANSOWANIA - Tabela Źródeł Finansowania Przedsięwzięcia, proszę o wypełnienie w następujący sposób: w kolumnach "Docelowa struktura finansowa", "Koszty całkowite", "Koszty kwalifikowane", w wierszu 3.1 tabeli należy wpisać dotację NFOŚiGW. W wierszu 1. należy wpisać koszt kwalifikowany pomniejszony o wartość dotacji. W kolumnie "Koszty niekwalifikowane" należy wszędzie wpisać zero. W celach instruktażowych na stronie NFOŚiGW umieszczone zostały przykładowe tabele finansowe: https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/instrukcje-obslugi.

- W zakładce IV WARUNKI FINANSOWANIA jako zabezpieczenie zwrotu dotacji wybrano wyłącznie cesję wierzytelności z polisy OC/AC. Wnioskodawca obowiązkowo powinien wskazać jedną z form zabezpieczenia wymienionych w punkcie 1) oraz zabezpieczenie wymienione w punkcie 2). Jedynie zabezpieczenia takie jak gwarancja bankowa czy poręczenie bankowe może być zabezpieczeniem samoistnym (bez cesji wierzytelności z polisy).

- W celu weryfikacji danych finansowych wpisanych do tabel finansowych należy dołączyć ewidencję przychodów za trzy lata poprzedzające rok złożenia wniosku (2019 - 2021). Jeżeli wnioskodawca nie ma obowiązku prowadzenia jakiejkolwiek sprawozdawczości przychodowo-kosztowej lub przychodowej na potrzeby rozliczeń podatkowych wówczas, w miejsce załącznika „Sprawozdania finansowe …” powinno zostać załączone oświadczenie wnioskodawcy o braku możliwości złożenia „Sprawozdań finansowych” wraz z krótkim wyjaśnieniem.

- Proszę dołączyć oświadczenie Wnioskodawcy o niepozostawaniu w związku małżeńskim albo zgodę współmałżonka na przyjęcie dofinansowania (w przypadkach określonych w art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego również zgoda na dokonanie przez Wnioskodawcę wskazanych w nim czynności) albo dokument stanowiący o rozdzielności majątkowej małżonka.

Jednocześnie, w związku z podpisaniem wniosku o dofinansowanie profilem zaufanym, informujemy, iż podpisanie umowy o dofinansowanie będzie możliwe wyłącznie przy użyciu podpisu kwalifikowanego.

Prosimy o uzupełnienie powyższych niezgodności.
Pierdoły, takie coś powinno być ręcznie poprawione przy podpisaniu umowy.