Problemy z rekuperacją?

Wojtas!

Zadomawiam się
Ponoć nowa aktualizacja zrąbała rekuperację - według niektórych użytkowników zdarzają się losowe opóźnienia o 2-3 sekundy między puszczeniem gazu a rozpoczęciem hamowania. Brzmi bardzo niebezpiecznie, ale nie widziałem dowodów na video... Z drugiej strony info jest od wielu ludzi, więc może coś jest na rzeczy?

danielm

Pionier e-mobilności
Ponoć nowa aktualizacja zrąbała rekuperację - według niektórych użytkowników zdarzają się losowe opóźnienia o 2-3 sekundy między puszczeniem gazu a rozpoczęciem hamowania. Brzmi bardzo niebezpiecznie, ale nie widziałem dowodów na video... Z drugiej strony info jest od wielu ludzi, więc może coś jest na rzeczy?
1. jakieś źródło tych rewelacji?
2. która aktualizacja?
3. media zasypują nas bredniami o nieistniejącym recallu więc pewnie głuchy telefon zadziałał i wyszło jak zawsze

Wojtas!

Zadomawiam się
1. jakieś źródło tych rewelacji?
Komentarze w wątku na Reddicie r/teslamotors. Problem w tym, że wątek w międzyczasie... zniknął.
2. która aktualizacja?
Nie zapisałem numeru. Przyznaję się do winy.
3. media zasypują nas bredniami o nieistniejącym recallu więc pewnie głuchy telefon zadziałał i wyszło jak zawsze
Bardzo, bardzo prawdopodobne. Stąd pytam tu czy ktoś coś takiego zauważył.

slaveq

Pionier e-mobilności
Coś jest na rzeczy, znalazłem wątek na reddit: https://www.reddit.com/r/teslamotors/comments/qm0axt . I dowiedziałem się też ciekawostki:
1636056134278.png

Wystarczy powiedzieć w momencie problemu bug report i następnym razem serwis to sprawdzi bo będzie miał zrzut logów. Sam mam tą wersję softu i nie zauważyłem problemu.

danielm

Pionier e-mobilności
36.5.5 jest nadal w dystrybucji masowej, obecnie posiada ją ponad 35% floty, coprawda dziś wyskoczył 36.5.6, ale jak zwykle release notes są takie same więc nie dowiemy się co poprawia

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Ja zauważyłem że przy Chill mode słabiej hamuje. Czy to normalne?? Pierwszy taz włączyłem ten tryb wczoraj dla żony😳😂 bo pojechała w trasę.

danielm

Pionier e-mobilności
Ja zauważyłem że przy Chill mode słabiej hamuje. Czy to normalne?? Pierwszy taz włączyłem ten tryb wczoraj dla żony😳😂 bo pojechała w trasę.
od 1,5 roku jeżdze w chillu :) pamiętaj że im zimniej tym rekuperacja słabsza (kropeczki na lewej części wskaźnika mocy), oraz że jak tesla wykrywa samochód z przodu to przyhamuje mocniej dodając hamulców fizycznych, więc hamowanie w tesli nie jest równomierne, a głęboką zimą możesz być zaskoczony gdy nie będzie go wcale gdy bateria będzie bardzo zimna, i wtedy noga na pedał którego od wiosny się nie używa :)

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Ja zmieniłem z normal na chill i wydaje mi się ze słabiej hamuje na pustej drodze. Jeszcze jutro sprawdzę po południu…