Produkcja w Zwickau niedługo osiągnie 500tys. aut elektrycznych rocznie [link ENG]

BigB00

Posiadacz elektryka
Volkswagen planuje wprowadzić trzecią zmianę w swojej fabryce MEB w Zwickau od połowy kwietnia. Pozwoli to na produkcję około 1400 pojazdów dziennie. Obecnie w jeden dzień roboczy produkowanych jest około 800 ID.3 i ID.4.

Volkswagen Saksonia w oświadczeniu prasowym, wspomina o nowych czterech modelach elektrycznych, które będą produkowane w tym zakładzie. Co prawda nie ujawnia, które, ale można się domyślić, że może chodzić o ID.5 (którego produkcja pilotażowa podobno już ruszyła), Cupra Born, oraz Q4 e-tron i Q4 e-tron Sportback.

Khar

Posiadacz elektryka
Gdzieś przeczytałem, że cała grupa VW ma ponad 130 fabryk. Przestawienie ze spalinowych na elektryczne trwało 6-8 miesięcy.
Teraz porównajmy do 2 fabryk Tesli + 2 w budowie.
To jest ogromna przewaga - ale to jest też problem! Jeśli VW za bardzo będzie naciskać na elektryki, to i tak nie wystarczy baterii, a klienci przestaną kupować spalinowe i fabryki będą stać bezużytecznie generując straty.
Takie tam dylematy :)

Michal

Moderator
Zwiększają produkcję, bo zmusili salony do kupowania po 3 sztuki każdy? (;
Przecież 25-30% całej sprzedaży ID3 poszło do salonów...
Nie ufajcie grupie VW! Jak oni piszą coś fajnego to trzeba zakładać, że kłamią.

Khar

Posiadacz elektryka
Nie ufajcie grupie VW! Jak oni piszą coś fajnego to trzeba zakładać, że kłamią.
Ja bym im dał szansę, jeszcze mają Taycana, E-Trona, tanie skody, seata w drodze. ID.3 nie wyszedł dobrze, ale może w następnym wydaniu poprawią. Nie to żebym kochał VW (dieselgate...), ale musi być masowość BEV, żeby opłacało się budować infrastrukturę ładowania. Do tego takie firmy jak VW z ich 130 fabrykami są niezbędne. Więc będę im kibicował - może instrumentalnie, ale kibicował.
Fajnie, gdyby komuś zaczęło się opłacać inwestować w stacje jak Gridserve :)

Michal

Moderator
Niech sobie w tyłek wsadzą te swoje Ionity... Stacje budowane za pieniądze z EU, a stawki normalne tylko dla swoich.
Nie można im ufać - wspomnicie jeszcze moje słowa.