Propozycja falownika dla balkonowej instalacji fotowoltaicznej

Anne123

Nowy na Forum
Cześć wszystkim, mam obecnie dwa moduły fotowoltaiczne pozostałe po instalacji i chciałbym je wykorzystać do skonfigurowania balkonowej instalacji fotowoltaicznej. System ma moc 800 W. Czy możecie polecić mi odpowiedni falownik? Dzięki.

Michal

Pionier e-mobilności
Raczej nie masz szans wyciągać te szczytowe 800 kWp, bo to pewnie będzie instalacja raczej pionowa, więc zakładając, że masz balkon idealnie na południe i zrobisz lekki kąt panelami w górę, to celuj w falownik 600-700W. Można takie kupić za około 1000 zł.

Michal

Pionier e-mobilności
Z mikroinwwerterami jest taki problem, że sam mikro niby kosztuje mniej, bo jakieś 700 zł, ale do niego trzeba dokupić moduł wifi za 500 i wychodzi w sumie 1200 zamiast 1000, chociaż w sumie pewnie masz rację, bo to będzie ładniej wyglądać na balkonie i nie trzeba wielkiej puchy inwertera nigdzie wsadzać.

Nie wiem jak ze zwrotem z takiej inwestycji:
  • taki zestaw kosztuje powiedzmy 3000 zł:
    • 1000 zł inwerter
    • 2 panele w sumie 1000 zł
    • 1000 zł montaż
  • Produkcja energii rocznie, to będzie powiedzmy 600 kWh (może z tych 800 kWp, a pewnie bliżej 500 kWh), co przy dzisiejszych kosztach energii da około 400 - 500 zł oszczędności rocznie, co niby daje zwrot w 6-7 lat.
Niestety po 2024 przy rozliczeniach godzinowych może się to mocno zmienić. Wtedy pewnie może się opłacić jakiś magazyn energii do tego ale wtedy inwerter hybrydowy jest 2x droższy i magazyn do tego trzeba dokupić pewnie na jakieś 5 kWh, a to już kosztuje pewnie z 10 000 zł, a to się przy tych cenach baterii nigdy nie zwróci.

Last edited:

luki

Posiadacz elektryka
Polecam Hoymiles. Fakt moduł wifi kosztuje sporo, ale nie jest niezbędny do działania.Mam podłączone 4 panele na HMS i działa każdy niezależnie