Prośba o podzielenie się wiedzą, doświadczeniem - ZAKUP Y

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Rozumiem, ze chodzi Ci o Yka po jakims lifcie? Mozna sie spodziewac, ze takowy bedzie znacznie drozszy a dla mnie dodatkowe 20-30k robi duza roznice. Z tytulu terazniejszej obnizki cen w ogole biore pod uwage Yka. Przy cenie 260k nawet na niego nie patrzylem bo tyle nie mam.
ja paradoksalnie przewiduję jeszcze obniżki Y po lifcie

YYY

Zadomawiam się
ad1. tak, soft już teoretycznie wchodzi do użycia więc lada dzień
ad3. PZU ale nie w PZU. tzn mamy specjalistów którzy wiedzą co ubezpieczają. koszty nie odbiegają od aut o podobnej wartości ale zależą od miasta i twoich danych
ad4 bardzo losowo ale średnia to: długo
ad5 audio nie, wideo tylko w czasie rzeczywistym, nie wysyła tego do siebie i nie nagrywa,
ad6 o ile dobrze pamiętam to zmieniło się to niedawno i kupujący nie ma korzyści finansowych tylko FSD na próbe
ad7 na hak zdecydowanie
ad8 można, ale relingi są dosyć trudnodostępne od tesli, a potem to już montujesz co chcesz, belki, trumne, rower i jazda
ad9 nie jest i tesla celowo tego nie podaje żeby niepotrzebnie nie mieszać ludziom w głowie. jest jednak jedna ważna różnica, RWD mają baterię LFP która ma troche zalet i troche wad i należy ją ładować do 100%, AWD mają tradycyjne baterie lit-jon których nie powinno się ładować do 100% jeśli nie potrzebujesz
ad10. rynek aut używanych to dziki zachód a za 8 lat niewiadomo co będzie ale masz 8 lat gwarancji na baterię więc możesz się spodziewać max 30% utraty pojemności choć życie pokazuje że po 150tys degradacja sięga 10%
ad11 best car ever tylko sporo wiedzy do wchłonięcia, choć nie wiem czy 3jka dzieci w tym wieku zmieści Ci się z tyłu wygodnie na trasie
ad12 nic choć ilość rzeczy które można kupić na rynku z akcesoriami jest olbrzymia, głównie z powodu prostego konfiguratora w którym nie masz żadnego wyboru oraz tego że tesla nie robi problemu z modyfikacjami auta
Ad5. No wlasnie. A pare postw wyzej ktos posze, ze wideo na polecenie sluzb mozna wyciagnac z „czarnej skrzynki”. Nie mam nic do ukrycia jadnak nie czuje sie komfortowo wiedzac, ze ktos mnie widzi, lub moze zobaczyc w przyszlosci bo cos sie tam nagralo…

danielm

Pionier e-mobilności
Ad5. No wlasnie. A pare postw wyzej ktos posze, ze wideo na polecenie sluzb mozna wyciagnac z „czarnej skrzynki”. Nie mam nic do ukrycia jadnak nie czuje sie komfortowo wiedzac, ze ktos mnie widzi, lub moze zobaczyc w przyszlosci bo cos sie tam nagralo…
pierwsze słysze. z tego co wiem to kamera wewnętrzna jest używana tylko do monitorowania tego gdzie się patrzysz w czasie rzeczywistym i do kilkuminutowego podglądu kamer w aplikacji tesli. do niczego więcej chyba że o czymś nie wiem
Rozumiem, ze chodzi Ci o Yka po jakims lifcie? Mozna sie spodziewac, ze takowy bedzie znacznie drozszy a dla mnie dodatkowe 20-30k robi duza roznice. Z tytulu terazniejszej obnizki cen w ogole biore pod uwage Yka. Przy cenie 260k nawet na niego nie patrzylem bo tyle nie mam.
pół roku temu przechodziliśmy lift modelu 3. wcześniej tesla obniżyła ceny, wszyscy krzyczeli że to dlatego żeby wyczyścić inventory przed liftem. wszedł lift, ceny nie wzrosły. teraz tesla znacząco obniżyła ceny modelu y, wszyscy krzyczą że to żeby wyczyścić inventory przed liftem, więc zakładamy że ceny po lifcie nie wzrosną, tylko niewiadomo kiedy ten lift będzie i w której fabryce

lookash_c

Pionier e-mobilności
Jeszcze nie. W przyszly weekend bede mial Yka na 2 dni to sobie popatrze. Mam nadzieje, ze jest wiecej miejsca na szerokosc niz w XC60.
Będziesz raczej zaskoczony, że nie jest... Ale za to podłoga jest płaska.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
rynek w obecnej fazie jest super dynamiczny a to zawsze pociąga obniżki

TomS

Zadomawiam się
pół roku temu przechodziliśmy lift modelu 3. wcześniej tesla obniżyła ceny, wszyscy krzyczeli że to dlatego żeby wyczyścić inventory przed liftem. wszedł lift, ceny nie wzrosły. teraz tesla znacząco obniżyła ceny modelu y, wszyscy krzyczą że to żeby wyczyścić inventory przed liftem, więc zakładamy że ceny po lifcie nie wzrosną, tylko niewiadomo kiedy ten lift będzie i w której fabryce

Aktualny spadek cen Y nazwałbym drobną korektą i patrząc na PL to wyrównaniem cen do EU.
W PL to mieliśmy ceny wyższe niż w wielu innych państwach EU.
Wyprzedaż inventory jeszcze nie zaczęła się. Zacznie się gdy przekreślą aktualne ceny i obniżą o 10-20 tysięcy PLN. Polift Y obstawiam, że będzie w aktualnych cenach katalogowych.

to_masz

Posiadacz elektryka
Odpowiem tylko to co myślę warte uzupełnienia do powyższych wiadomości:

2. Mój elektryk - nie wszystkie firmy leasingowe współpracują z projektem - ale większość dużych firm leasingowych tak (szczegóły na stronie BOŚ). Dobra oferta to WIBOR1M (obecnie 5,82%) + marża 2,3%. Zobacz sobie kalkulator na stronie fmleasing. Zapytaj o ofertę swój ulubiony bank, dostaniesz pewnie jakąś słabą i potem napisz do nich, że taką poprosisz - zwykle działa 😉 a jak nie, to napisz do PKO, czy Santandera

Zwykle biorę GAP - rata trochę niższa jak bieżesz z leasingiem, nie musisz ubezpieczenia ze stałą sumą ubezpieczenia - GAP na 4 lata z utratą wartości do 150 tys. - koszt 100 zł miesięcznie (ale ja ostatnio przehandlowałem za brak opłaty za tabelę opłat i prowizji -25 zł)

3. Tak jak pisano na forum PZU lub Ergo Hestia - około 4000 zł za rok od kwoty 225000 brutto (na 50% VAT proporcjonalnie mniej). Pełne ubezpieczenie (full assistance, szyby, ochrona zniżek) bliżej 5000 zł

4. Ogarnia to leasing. Czeka się długo - kwestia miesięcy, kwartałów, nie rzadko ponad roku

7. Bagażnik na hak - standardowo 3 rowery, opcja na 4. Limit wagowy haka 72kg. Starczy Ci?

8. Bagażnik jest duży. Na pewno będziesz potrzebował trumnę?

9. Nie dotyczy Long Range.

YYY

Zadomawiam się
Aktualny spadek cen Y nazwałbym drobną korektą i patrząc na PL to wyrównaniem cen do EU.
W PL to mieliśmy ceny wyższe niż w wielu innych państwach EU.
Wyprzedaż inventory jeszcze nie zaczęła się. Zacznie się gdy przekreślą aktualne ceny i obniżą o 10-20 tysięcy PLN. Polift Y obstawiam, że będzie w aktualnych cenach katalogowych.
Jesli dobrze rozumiem, to obstawiasz ze taki YLR bedzie zatem kosztowal 225 (cena biezaca) minus ok. 10/20k? Czyli ok 200k?