Prosument lokatorski

Frunek

Fachowiec
Od lutego 2023 wprowadzony został nowy program "Prosument lokatorski". Czy ktoś się już nim interesował? Zasady wyglądają wyjątkowo atrakcyjnie (grant 50% na instalację), ale jest jeden szkopuł: autokonsumpcja może dotyczyć tylko części wspólnych budynku. Reszta wyprodukowanego prądu odsprzedawana będzie do sieci, a środki z tej sprzedaży można przeznaczyć na czynsz czy fundusz remontowy.

Wydaje mi się, że jeśli wspólnota jest "do dogadania", to może być fajne rozwiązanie dla posiadaczy EV. Bo przecież gniazdko do ładowania można pociągnąć ze wspólnej instalacji. Tylko nie jestem pewien jak to potem rozliczać, żeby wszyscy byli zadowoleni: i wspólnota z obniżki czynszu, i ja z taniego prądu.

Nie wiem jednak czy nie ma w zasadach tego programu jakichś innych zapisów, które zniwelują jego zalety. Poprzedni ("prosument zbiorowy") podobno był niewypałem. Stąd moje pytanie, czy ktoś już ogarniał temat.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ładowarka może mieć karty RFID i na tej podstawie ustalać indywidualne zużycie, ustalić jakaś stawkę za kWh i może da się dogadać.