Przedni silnik wyłączony

masterolo

Nowy na Forum
Witam,
Wczoraj wyskoczył w mojej TY 2023 MiB komunikat o wyłączonym silniku przednim z możliwością dalszej jazdy i obecnie jeszcze o umówieniu wizyty w serwisie. Reset nie pomógł.
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Serwis jakoś sprawnie to rozwiązuje, czy raczej wymiana silnika?

Attachments

• IMG_20231117_192717.jpg
    IMG_20231117_192717.jpg
    2,1 MB · Liczba wyświetleń: 29

elektryk

Pionier e-mobilności
Nic dziwnego. W zasadzie pracuje głównie tylny silnik a przedni jak potrzeba więcej mocy.
Jasne technicznie tak, ale patrzę z punktu widzenia systemu, że nie wali po prostu błędem i wzywaj Pan lawetę, tylko pozwala dalej użytkować samochód. Ciekawe czy jest jakieś ograniczenie prędkości czy coś.

sd tosia

Posiadacz elektryka
Miałem taki komunikat dawno temu, pojawił się raz i nigdy więcej. Może coś jak w benzynowym problem ze świecą - nie pojawi się iskra, to klekot i po ponownym uruchomieniu ok. U mnie mogło coś nie podać napięcia i sterowanie spanikowało.

To, że nie pomaga wyłączenie całości - zgłaszaj do serwisu.

danielm

Pionier e-mobilności
Jasne technicznie tak, ale patrzę z punktu widzenia systemu, że nie wali po prostu błędem i wzywaj Pan lawetę, tylko pozwala dalej użytkować samochód. Ciekawe czy jest jakieś ograniczenie prędkości czy coś.
tesle 3/y są autami tylnonapędowymi, przedni jest dołączany tylko gdy mocno depniesz lub gdy auto wykryje uślizg. z drugiej strony gdyby padł napęd z tyłu, auto jest unieruchomione i laweta. Vmax dla RWD jest niższe niż dla AWD więc ograniczenie jest i prędkości i przyspieszenia/mocy ale nawet RWD ma nadmiar mocy więc w normalnym użytkowaniu brak przedniego silnika może być nieodczuwalny a nawet może skutkować ciut niższym zużyciem energii

masterolo

Nowy na Forum
I powiem, że całkiem żwawo się zbiera
tesle 3/y są autami tylnonapędowymi, przedni jest dołączany tylko gdy mocno depniesz lub gdy auto wykryje uślizg. z drugiej strony gdyby padł napęd z tyłu, auto jest unieruchomione i laweta. Vmax dla RWD jest niższe niż dla AWD więc ograniczenie jest i prędkości i przyspieszenia/mocy ale nawet RWD ma nadmiar mocy więc w normalnym użytkowaniu brak przedniego silnika może być nieodczuwalny a nawet może skutkować ciut niższym zużyciem energii
Akurat jechałem w trasę w piątkowe popołudnie, byłem na A2 jak to się stało. 300km przejechałem, jutro wracam do Warszawy kolejne 300km, oby dojechała. Co do mocy to jedzie sprawnie. Nie jest to przyspieszenie jak zawsze, ale nie jest to wolno i faktycznie zużycie było dosyć niskie jak na te warunki.
Do serwisu napisałem, mam inną otwartą wizytę serwisową. Jutro powinni odpisać. Dam znać jak to się skończy.

masterolo

Nowy na Forum
No dobra, przejechałem kolejne 600km na 1 silniku, serwis na 11 grudnia, a dzisiaj po aktualizacji info "Natychmiast się zatrzymaj, wyjdź z auta". Naprawa gwarancyjna 12k+. Super egzemplarz, 11kkm.

Attachments

• IMG_20231128_153302.jpg
    IMG_20231128_153302.jpg
    2,3 MB · Liczba wyświetleń: 41