Przeglad 26 tys i soh

Wprost1986

Nowy na Forum
Czy z bateria wszystko ok? 26 tys km rok i 4 miesiace od zakupu....nie sadzicie ze soh mega niski? Sprawdzone przez citroena na przegladzie, ladowanie 99% sila w domu max 5,52kw

Attachments

• Screenshot_2023-11-08-14-54-23-613_com.google.android.apps.docs.jpg
    Screenshot_2023-11-08-14-54-23-613_com.google.android.apps.docs.jpg
    883,5 KB · Liczba wyświetleń: 54

Michal

Moderator
Baterie Li-ion degradują najbardziej będąc naładowane do pełna.
Jak ładujesz w domu? Do pełna po podłączeniu wieczorem i auto tak stoi do rana?
Może da się ustawić w aucie, żeby ładowało przed wyjazdem albo obniżyć maksymalny stopień naładowania?

Wprost1986

Nowy na Forum
Baterie Li-ion degradują najbardziej będąc naładowane do pełna.
Jak ładujesz w domu? Do pełna po podłączeniu wieczorem i auto tak stoi do rana?
Może da się ustawić w aucie, żeby ładowało przed wyjazdem albo obniżyć maksymalny stopień naładowania?
Glownie do 80-90, bardzo sporadycznie cala noc do 100%

KrzysztofFly

Moderator
Na razie bym się tym zbytnio nie przejmował, w sumie nie do końca wiadomo jak system to wylicza. Fakt, jest taki. że kilka osób meldowało u siebie na początku stan powyżej 100%, (103,31) ja nie wiem jaki był u mnie, bo sprawdzałem dopiero po jakimś czasie od zakupu i wtedy był już poniżej 100%, przy 25kkm miałem 94,88, aktualnie mam 56kkm i 92,13%. Możesz trochę poczytać w wątku w którym @p0li co miesiąc regularnie w tabelce wpisuje aktualny SoH https://forum.elektrowoz.pl/threads/podsumowanie-roznych-parametrow-eksploatacyjnych.1578/.
Tak więc najlepiej kupić dongla i Car Scannera i będziesz mógł sam bez pomocy serwisu sobie sprawdzać. U mnie jak serwis sprawdzał SoH na swoim testerze, to wynik był identyczny z tym z CS.

Wprost1986

Nowy na Forum
Dzwonilem domserwisu, powiedzieli ze nie ma zasady i ze teraz tyle spadlo a np przez kolejne 25 k moze spasc tylko pare %... Bo patrzac na taka tendencje to przed 100kkm juz bedzie bateria do wymiany💁

nnnnn

Pionier e-mobilności
Dzwonilem domserwisu, powiedzieli ze nie ma zasady i ze teraz tyle spadlo a np przez kolejne 25 k moze spasc tylko pare %... Bo patrzac na taka tendencje to przed 100kkm juz bedzie bateria do wymiany💁
Spójrz powyżej, przez 18kkm spadł niecały 1% a wcześniej przez 33kkm spadło 7%. Stellanis nie daje tak dużego buforu jak KIA stąd zapewne początkowy spadek przy pierwszych kilkudziesięciu tysiącach km jest taki duży.