Przeglądy

barbellos

Nowy na Forum
Witam wszystkich.
Chciałem się podzielić informacjami po pierwszym przeglądzie na 30tyś km. Mam pakiet serwisowy więc koszt przeglądu 0zł. Kilkadziesiąt rzeczy sprawdzonych wg. checklisty serwisu. Wymiana tylko filtra kabinowego. Akcji serwisowych na ten moment brak. Wcześniej byłem na dwóch.
Poprosiłem o sprawdzenie pojemności baterii i tu mnie zaskoczyli.... 90%. Spodziewałem się, że jednak będzie 93-95%. Nie podali wartości kWh. Może to kwestia dnia bo akurat było zimno ~-10st.

cooler

Pionier e-mobilności
Jaką metodologią sprawdzali pojemność? Tylko raport z BMS? Czy rozładowanie/naładowanie? Temperatura nie powinan mieć znaczenia tak bardzo gdyż jakoś musiałeś do nich dojechać, a bateria się nagrzała do jazdy (chyba w skodzie też tak działa, ale może się mylę)

barbellos

Nowy na Forum
Drugi przegląd po kolejnych 30tyś. Lipiec 2023. Pojemność akumulatora wg. ODIS 89%. Ciekawe, że dodatkowo samochód zlicza ładowanie całkowite oraz DC podając procent DC (u mnie 3,64%) oraz postój przy pełnym naładowaniu (u mnie 6,67% całego czasu postoju).
Dodatkowo okazało się, że podobnie jak samochody na platformie MEB, citigo również powinien odwiedzać serwis co 2lata na serwis bębnów :/