Przekrój przewodu pod gniazdo siłowe 16A

Beep21

Fachowiec
Siemanko!
Przymierzam się do układania przewodu YKY pod gniazdo siłowe 16A do wiaty gdzie parkował będę auto i zastanawiam się nad doborem przewodu. Potrzebuję pociągnąć z siły max 11 kW. Długość przewodu od rozdzielnicy do miejsca postojowego to jakieś 15 metrów. Elektryk który współpracował z deweloperem i wykonywał instalacje na osiedlu mówi że spokojnie wystarczy przewód 5x2.5mm2 - zgodzicie się? Zaznaczam że ze względu na przyszłościowe plany nie potrzebuję zapasu żeby w iść w 22kW.

adamusek

Zadomawiam się
wystarczy jednak ja bym dał 5x4mm niewielka roznica w cenie a masz zapas... teraz kable i miedz bywa różna ;)

zibizz1

Pionier e-mobilności
5x4 kładź przynajmniej. Może kiedyś trafi się auto 22kW, albo będziesz miał 2 auta i będziesz chciał akurat jednocześnie je naładować
Nigdy kabli nie kładź na styk, tylko zostawiaj coś na zapas. Jakieś przepusty,sieć strukturalna, miejsce w rozdzielnicy. Zawsze się cieszyłem z zapasu i plułem sobie w brodę że nie pomyślałem żeby gdzie coś zostawić więcej na wypadek jakbym coś chciał dodać później. Ponad 5 lat temu jak kładłem przewód do garażu 5x10 to budowlańcy mocno się dziwili po co tyle, a potem doszło PV i Wallbox i pewnie jeszcze trochę dojdzie

Beep21

Fachowiec
Okej, to myślę że pójdę za Waszym głosem i położę 5x4 - będzie z lekkim zapasem :) W 22kW nie celuję bo zaplanowane z żoną mamy sprzedanie tego domu za jakiś czas i przeprowadzkę w jakieś ciekawe miejsce.

mALEK

Posiadacz elektryka
5x4. max obciazalnosc pradowa wynika nie tylko z przekroju, ale i z warunkow w jakich kabel pracuje. chodzi o mozliwosc oddawania ciepla przez kabel. slowo klucz - dlugotrwala obciazalnosc pradowa

KrzyCh

Posiadacz elektryka
Tu masz to fajnie wyjaśnione. Zerknij też na 2-gą część, bo prąd stałego obciążenia to nie wszystko, choć 15m to nie robi chyba różnicy.