Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Przydomowe elektrownie wiatrowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Sceptyczny entuzjasta, post: 162423, member: 2181"] Baterie Huawei są wysokonapięciowe (ogólnie sporo droższe), tanie baterie mają napięcie 51,2 V. Żeby uzyskać odpowiednią moc wymaga to bardzo dużych natężeń prądu, w szczycie 200A. Musisz zastosować grubsze kable przy montażu (grzanie się kabli przy takim natężeniu), potencjalnie masz większe straty. Poza tym jest wiele innych parametrów. Jedne z ważniejszych to dopuszczalna głębokość rozładowania (DoD) i stała moc ładowania/rozładowania. Badam teraz temat i trafiały się baterie które miały DoD na poziomie 80% i mogły utrzymać stały prąd ładowania/rozładowania na poziomie 60A. Wtedy mogą oddawać maksymalną moc około 3 kW. Przy większej instalacji tylko mała część prądu może trafić do magazynu, do tego bateria odda małą moc, więc niewiele z niej zasilisz. Może być nawet problem z pompą ciepła. Znalazłem np. polskie magazyny niskonapięciowe Power Lab, gdzie masz stałą moc nawet do 7,2 kW, ale to już koszt ponad 24k za 15,5 kWh. Tyle przynajmniej jako laik różnic wyłapałem. Inna sprawa to kwestia zastosowanych ogniw, jakości serwisu oraz współpracy z konkretnym inwerterem. Jeśli zastosujesz baterię, która nie jest na oficjalnej liście producenta inwertera mogą nie uznać gwarancji jak coś się spierdzieli. Do tego firmy, które ogarniają temat instalacji z magazynem, zwykle działają tylko na markowym sprzęcie (są przeszkoleni i gwarantują wtedy serwis), więc nie jest tak łatwo znaleźć kogoś kto ogarnie bardziej skomplikowaną instalację i podłączy taki tani magazyn. Sprawdzone na kilku przykładach. Często usłyszysz od elektryków, że oni baterii nie polecają, bo to się i tak szybko popsuje, nie pytając nawet jaką baterię i na jakich ogniwach planujesz zamontować. Po prostu tego nie ogarniają. Część ceny oczywiście to pewnie samo logo na obudowie. Jeśli coś pokręciłem to proszę kogoś kto w tym siedzi o sprostowanie. Opieram to na własnych badaniach, bo jestem na etapie projektowania instalacji do własnego domu i nie jest to takie proste, że zamówisz najtańszą opcję z Allegro i będzie super. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Przydomowe elektrownie wiatrowe