Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Przygotowanie instalacji elektr/montaż wallboksa w domu przed zakupem samochodu elektrycznego
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Robur82, post: 108018, member: 1333"] W II połowie września mam zamiar zakupić autko, pewnie TMY na inwentory, chyba że nie wyrobię się z przygotowaniem instalacji elektrycznej, to będzie to II połowa grudnia. Prawdopodobnie jak wejdzie nowy model TM3 kupię i to, więc będą pewnie 2 elektryki na placu Po pierwsze, muszę założyć II licznik na placu firmowy, bo auto może nawet auta mają być na firmę, więc ładowanie z prywatnego mija się z celem. Nie chcę, za rok wyrzucać tego co zamontuję i zmieniać na coś lepszego, więc odrazu ma być takie jak trzeba. Myślę nad taryfą nocną, najwięcej energii zużywam w nocy + ładowanie auta. Zamierzam założyć fotovoltaikę, ale juz po zakupie auta, na razie bez sensu za frajer oddawać energie, jak jej nie zużywam. Wymagania 1. 3 fazowe ładowanie, z możliwością ustawienie okresu czasowego w którym ładuje. np. start godzina 22h i limit ładowania 75% baterii, ale nie dłużej niż do 6rano, nawet jeżeli nie doładuje do 75%. Przez 8h raczej doładuje. Jak w końcu pojawiają się taryfy dynamiczne i pewnie prąd będzie najtańszy między 00.30 a 3.30, lub latem w południe 13-16 jak panele pracują to żeby w tym czasie ładować 2. Instalacja ma być taka, że jak w ciągu dnia stoi mi auto, a juz będe miał panele, to ma bezpośrednio ładować aku samochodu(konsumcja własna) gdzieś też czytałem że nie powinno być przerw w ładowaniu np. jak słońce zasłoni chmura, wtedy chciałbym nie przerywać ładowanie i trochę pociągnąć z sieci. 3. Oczywiście musi być możliwość ustawiania ładowania z aplikacji i sterowanie wszystkim z domu, bez łażenia w ciągu nocy do garażu. 4. Pytanie- kiedy proces ładowania ma wystartować , a kied ma zakończyć się odpowiada za to auto, czy waalbox? Bo jeżeli steruje się tym z auta to na początek potrzebuję tylko wtyczkę z przedłużaczem do gniazda 3fazowego, wjeżdżam do garażu podłączam i jest sobie podłączone, dopóki auto nie pozwoli ładować, a jak osiągnie żądaną ilość energii, albo wjedzie w droższą strefę czasową to automatycznie odcina ładowanie. Musi być też opcja ładowania w droższej strefie czasowej, bo np. szykuje się wyjazd, albo wróciłem skąś i za 2h zamierzam znów jechać dalej. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Przygotowanie instalacji elektr/montaż wallboksa w domu przed zakupem samochodu elektrycznego