Przymarznięte lusterka w pozycji złożonej

Kapibar

Zadomawiam się
Taka jest pogoda, że samochód pokryło lodem. Miałem problem z otwarciem, potem drzwi się nie chciały domknąć. Zostały jeszcze lusterka w pozycji złożonej. Co mogę zrobić? Mogę je siłowo rozłożyć, czy tak nie wolno? Przychodzi mi do głowy użycie rozmrażacza, ale akurat nie mam.

DużyŁoś

Fachowiec
Aby przesunąć zamrożone lusterka i okna:

Jeśli lusterka są zamarznięte, otwórz je i zamknij ręcznie, aby przywrócić automatyczne składanie lusterek. Jeśli okna są zamarznięte, stop lód za pomocą funkcji Odszranianie w aplikacji Tesla.

Tylko takie siłowe zmagania mogą się źle skończyć .... z wyczuciem.
Zaleca też wyłączyć automatyczne składanie...
Nie dostałeś informacji od Tesli - do mnie ostatnio napisała :)

Wskazówki dotyczące jazdy zimą​
Od wstępnego przygotowania baterii po poprawę kontroli na zaśnieżonych drogach, dowiedz się, co musisz wiedzieć o prowadzeniu swojego pojazdu Model Y tej zimy.​

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Ja od spodu postukałem i puściło.
Tryb przygotowanie przed jazdą lub odszranianie podgrzewa lusterka wiec powinno nie być niespodzianki rano.
Mnie zaskoczyły pierwsze mrozy i postukanie od spodu pomogło. Inne podejście to olanie tematu i jechanie bez lusterek bo jednak mamy kamery. Teoretycznie nie jest to nielegalne w Polsce.

krisss

Zadomawiam się
W Mazdzie 6 mechanizm składania lusterek to była cześć eksploatacyjna. W okresie gwarancji średnio raz na 8 miesięcy wymieniałem. Jak piszecie lepiej nie składać w obecnych warunkach.