Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Przystosowanie starszego domu do nowych realiów energetycznych - porady?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Olecki, post: 144251, member: 1203"] Dziękuję za zainteresowanie tematem. Najpierw w kwestii uściślenia tematu - rekuperacja, ogrzewanie podłogowe czy duża przeróbka CO - wszystko jest do zrobienia ale przy remoncie generalnym, który pewnie zamknął by się na chwilę obecną w dużej bańce. Jednak moim celem na tą chwilę nie jest zmiana domu w ideał energetyczny a dostosowanie go przy jakiś budżecie do rezygnacji z ogrzewania gazem (2040 rok). Bardzo dużo ludzi nie było stać na wymianą kopciuchów na ogrzewanie gazowe (kilkanaście k PLN) to jak mają się przystosować do grzania prądem... Ja jestem w tej komfortowej sytuacji że mogę wydać 100-200k na jakieś tam przeróbki ale duży remont nie wchodzi w grę. Nie muszę rezygnować z gazu od razu, przez jakiś czas mogę używać po trochu i prądu i gazu ale chciałbym być gotowy na odłączenie w 2040. Na tej stronie wyszło mi przeciętna moc grzewcza 3,6 kW i 8,9 kW przy -20 (bez ciepłej wody, tylko ogrzewanie) Podłogówki na razie nie wchodzą w grę, część grzejników można powiększyć ale nie wszystkie. Ściany zewnętrzne to czerwona cegła 20 cm plus 10 czy 15 cm styropianu, załóżmy że 10. Nie ma to jednak aż tak dużego znaczenia bo jest ich dość mało. Segment ma 6 metrów szerokości a po 9 metrów od dwóch sąsiadów jest w jakimś stopniu dogrzewane przez nich. Okna były wymieniane niecałe 20 lat temu, wtedy na nowoczesne dwuszybowe. Jaka docelowa temperatura grzejników? Nie wiem, próbuję znaleźć informacje jakie są opcje i wybrać coś z tego do czego będę chciał dostosować dom. Zakładam temperaturę w domu na poziomie 20 stopni. Gaz czy PC - za kilkanaście lat już nie będzie tego dylematu więc chciałbym jednak być już przygotowany albo na rezygnację z gazu. Powtórzę też że nie koniecznie potrzebuję konkretne modele urządzeń bo na modyfikację mam kilka lat jednak szukam rozwiązań aby wszystko to sobie zaplanować. Pewnie zacznę od rozbudowy PV z przystosowaniem do podłączenia magazynu energii gdy ich ceny spadną do w miarę akceptowalnych poziomów. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Przystosowanie starszego domu do nowych realiów energetycznych - porady?