Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Pulled the trigger ;)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nabrU, post: 142675, member: 919"] Raport półroczny dla wersji LR RWD :) Przejechałem w tym czasie nie za dużo bo 6641 mil (10 688km). Apka Tesli twierdzi, że zużyłem na to 1931 kWh (za 110 funtów*). Dałoby to wskazanie zużycia energii na poziomie 18,06 kWh/100km [ATTACH type="full"]16152[/ATTACH] * koszt nie uwzględnia, że cześć energii do ładowania pochodzi z FV, ale jak sądzę udział FV jest pewnie ok 10%, więc można przyjąć, że z 'pińcet' wydałem na 'paliwo'. Mam też od początku bezpłatne Superchargery Tesli (z referrali), ale one stanowią tylko 13% wszystkich ładowań. Sama Tesla na ekranie z kolei podaje statystyki od momentu włączenia biegu do momentu zaparkowania, czyli de facto energię zużytą w trakcie samej jazdy: [ATTACH type="full"]16153[/ATTACH] I tu wynik to 244 Wh/milę czyli po Waszemu jakieś 15,16 kWh/100km. Czyżby ok. 300kWh poszło na grzanie/chłodzenie zdalne, strażnika, OTA i zabawę samochodem na postoju? Byłbym jeszcze w stanie wszystko zweryfikować danymi z EVSE, tyle że przy 2 EV nie jestem w stanie z jej statystyk odróżnić, które z nas ładowało samochód. Parę dodatkowych danych z TeslaFi (uwaga: integracja zrobiona 11 dni po kupnie więc nie ma danych z tych początkowych dni): [ATTACH type="full"]16156[/ATTACH] [ATTACH type="full"]16154[/ATTACH] [ATTACH type="full"]16155[/ATTACH] Realny zasięg samochodu w moich warunkach to ok. 550km (WLTP to 620km). TeslaFi podaje również utratę pojemności mojej baterii przez pół roku na ok. 0,8% tyle, że to wskaźnik szacowany na podstawie utraty maksymalnego zasięgu, a nie jakichś danych z baterii. W moim przypadku kupując w lecie (sierpień) i szacując w zimie (luty) spadek średniego zasięgu będzie oczywisty. Zobaczymy co TeslaFi powie po roku. [ATTACH type="full"]16157[/ATTACH] W tym czasie jeden 'problem pierwszego świata' czyli okresowe braki neta w samochodzie (tzw. Premium Connectivity) w styczniu spowodowane jakimiś problemami Tesli z ich operatorem w UK. No i jak to w Tesli, automatyczne wycieraczki żyją własnym życiem. To tyle... [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Pulled the trigger ;)