Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Pulled the trigger ;)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nabrU, post: 187787, member: 919"] Przyszedł czas ubezpieczenie wznowić i zonk, bo jest spora podwyżka. OK, zwiększyłem roczny przebieg na polisie z 10k mil na 15k mil, ale niestety przeczuwałem co się kroi jak mi maila przysłali parę tygodni temu, że idą podwyżki. [ATTACH type="full" alt="1730118390422.png"]21452[/ATTACH] Dzisiaj też listonosz przyniósł list z DVLA przypominający, że 1 kwietnia 2025, kończy się jedyne w UK 'eldorado' dla EV (bo innych 'przywilejów' nie ma) czyli 'zerowy' podatek drogowy. Niestety w UK jest już zdrowo ponad 1,25 mln EV na drogach więc rząd szuka środków. Szacuje się, że w roku 2030 będzie 25% samochodów elektrycznych, a to spowoduje 'dziurę' na 9 mld funtów w budżecie z braku dochodów z podatku akcyzowego w paliwie. Więc od kwietnia właściciele nowych EV będą musieli zapłacić 10 funtów podatku drogowego w pierwszym roku, a następnie 190 funtów w roku następnym. Dla używanych EV jest to od razu 190 funtów. Śmieszne jest to, że tyle samo zapłacą właściciele ICE: [URL unfurl="true"]https://www.gov.uk/guidance/vehicle-tax-for-electric-and-low-emissions-vehicles[/URL] To są dzisiejsze stawki i jest całkiem możliwe, że rząd podniesie stawki podatku drogowego VED w nowym październikowym budżecie. Od kwietnia 2025 r. samochody elektryczne będą też podlegały podatkowi ‘Expensive Car Supplement’ dla pojazdów o wartości powyżej 40 000 funtów. Obecnie wynosi on 410 funtów rocznie i należy go płacić przez pięć lat. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Pulled the trigger ;)