Q8 e-tron Sportback 55

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Oczywiście absolutnie tego nie neguję ale chodzi mi tylko o to, że szybciej można u nas spotkać BMW IX za które trzeba dać ze 150 tys. wiecej, a dla mnie jako osoby która ostatnio ładne parę lat jeździła BMW, to auto jest totalnie nie do zaakceptowania. Czy Tesle X która kosztuje bagatela jakieś 250 tys. wiecej.
Ale przede wszystkim chodzi mi o to że w tej chwili za Ionica 6 czy Ev6 trzeba dać też ponad 300 tys.
A nawet BMW ix3, które mam i bardzo lubię aktualnie kosztuje jedynie 50 tys mniej (bo w ciągu 2 lat podrożało przeszło 40tys., a dodatkowo rabat zmalał prawie o połowę) w stosunku do tak samo wyposażonego e-tron. A iX3 to jednak auto mniejsze gabarytowo, bez pneumatyki, z mniejszą bateria i napędem tylko na jedną oś.
Dlatego też uważam, że tak jak obecnie w okolicach 250 tys najlepszym wyborem value for money jest Tesla Y. Tak w okolicach 350 tys jest nim właśnie Q8 etron 55.
Ja jednak zdecydowanie więcej e-tronów widuję niż iX. Nowych jeszcze nie jest dużo, to fakt. A jaki kolor tak przy okazji? Będę wypatrywał na ulicach Krakowa.

viallos

Pionier e-mobilności
Dlatego też uważam, że tak jak obecnie w okolicach 250 tys najlepszym wyborem value for money jest Tesla Y. Tak w okolicach 350 tys jest nim właśnie Q8 etron 55.
Podzielam opinię.

kamilski

Nowy na Forum
Cześć, jestem po 2000km 55 e-tronem i mam bardzo podobne wyniki do kolegi. Od początku 22,4kWh/100km. Przejechane kilka tras po ekspresówkach, lokalnych i mieście, tak po 30% bym dał, co prawda bez autostrady ale 2 dorosłe i dziecko plus pełen bagażnik przy 140km\h i około 25kWh zużycie.

W zasadzie nie mam żadnych uwag co do auta, bo i wyposażenie w miarę dobre wybrałem - z 495k PLN katalog kupiłem za 386k PLN.

Auto ogólnie mega i wygląd ma świetny, plus też to, że gdyby nie tablice, to nie wiesz, że elektryk.
Minusów na razie szczególnych nie widzę, a wieloma autami już jeździłem - może mały bagażnik jak na gabaryty - jednak w Q4 było fajne to, że był głębszy - trochę zapas zabiera przestrzeni jednak.

Jedna rzecz której mi trochę brakuje - nawet w Outlanderze PHEV ojczulek ma to mocno rozbudowanie - to komputer dedykowany, albo rozwinięty pod kątek EV - style jazdy, spalania, sugestie itp. Jednak brak trybu B trochę dziwi, ale fajnie można sobie poradzić łopatkami.

sebsek

Fachowiec
Może kolega mi podpowie - czy da się i jak dopisać kluczyk do profilu kierowcy? W bmw to standard, a tu nie mogę znaleźć i mnie trochę denerwuje wsiadanie po żonie na fotel.
Witam i niestety nie pomogę gdyż jeżdżę sam i nie było potrzeby szukania takiej opcji. Choć nie byłbym zaskoczony gdyby nie było takiej możliwości. Mi na takie sytuacje zawsze wystarczała pamięć foteli 😁