Regulacja klapy frunka

slaveq

Pionier e-mobilności
Hej,

po ostatniej wizycie serwisowej zauważylem, że we frunku zaczęła mi się zbierać woda. Niewielkie ilości spływają po klapie od frontu, widać, że uszczelka jest mokra czyli nie przylega tak jak powinna. Czy ktoś z was regulował klapę frunka? Próbowałem tymi dwoma gumowymi odbojnikami ale wydaje mi się, że chyba muszę podregulować samo zamknięcie żeby lepiej przylegało.

Bronek

Pionier e-mobilności
Może wywal póki co te ograniczniki i zobacz czy cieknie nadal?
Zobacz czy zamknięta "sprężynuje"?
Powinna lekko się poddawać, ale malutko. Może Ci uszczelkę źle założyli?

slaveq

Pionier e-mobilności
No własnie wyregulowałem tak,że się nie rusza w ogóle. Pojechałem na myjnię, i pryskałem bagnetem bezpośrednio na szparę w klapie i wygląda,że się udało. Dlaczego ma się delikatnie poddawać?

pluto

Pionier e-mobilności
Dziś ja również regulowałem przednią pokrywę ale z uwagi na jej zbyt mocne dociąganie co objawiało się bardzo ciężkim zamykaniem z bardzo dużą siłą oraz uskokiem ok. 3-4 mm po zamknięciu względem płaszczyzny przedniego zderzaka (fotografia poniżej)

20230720_142823.jpg

A wystarczyło:
- otworzyć klapę;
- zdjąć od wewnątrz bagażnika zaślepkę na której jest przycisk do otwierania frunka z oświetleniem;
- kluczem "10" wyregulować (przesunąć w górę o 3-4 mm mechanizm zamka);
- wykręcić lekko 2 skrajne odbojniki po bokach klapy aby dopasować na nowo pokrywę bagażnika i ...... gotowe ;)

2-3 minuty pracy i klapa się lekko zamyka i jest teraz idealnie zlicowana z płaszczyzną zderzaka.

20230722_151916.jpg

20230722_151942.jpg

20230722_151806.jpg

20230722_152015.jpg

20230722_152132.jpg