Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
CITROEN
Citroen e-C4 Forum • Citroen eC4 / ë-C4
Retrofit - oryginalna ładowarka indukcyjna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KrzysztofFly, post: 117146, member: 1062"] Nadszedł więc dzisiaj dzień, kiedy było trochę czasu i chęci aby dokończyć instalację ładowarki w samochodzie. Po dłuższych przemyśleniach, wszystkich za i przeciw pomysłom gdzie się podłączyć, postawiłem na najprostsze (i przy okazji najkrótsze rozwiązanie), mianowicie zasilanie do ładowarki zapożyczyłem z gniazda zapalniczki. Jak wspomniałem wcześniej gniazdo zapalniczki jest bardzo blisko, w sumie jest nieużywane, co prawda czasami ładuję z niego telefon szybką ładowarką (no niestety gniazda USB nie mają zbyt dużej mocy), jednak nawet gdybym użył w tym samym czasie ładowarki indukcyjnej i z gniazda zapalniczki, to i tak zostanie duży zapas zabezpieczenia. Aby ułatwić sobie dostęp do wtyczki i kabla zasilającego gniazdo zapalniczki, zdemontowałem górną część konsoli środkowej. W tym celu należy najpierw zdjąć boczne osłonki, zaczynamy energicznie lecz z wyczuciem od dolnej części, następnie odciągamy górna część i wysuwamy do tyłu samochodu. Następnie trzeba odkręcić po dwie śrubki Torx 20 z każdej strony i po kolei odłączając wtyczki wyciągamy konsolę, w tym momencie mamy już idealne dojście do kabla zasilającego zapalniczkę, wystarczy się wiec do niego podłączyć. [ATTACH type="full"]13533[/ATTACH][ATTACH type="full"]13534[/ATTACH] Nie będę tutaj opisywał koloru kabli masowego i zasilającego, gdyż po pierwsze mogą być różne w różnych samochodach, po drugie jeśli ktoś nie wie jak to sprawdzić, to chyba lepiej będzie jak skorzysta z pomocy osoby wiedzącej jak to podłączyć. Szybkie podłączenie zasilania do ładowarki, montaż w odwrotnej kolejności i już działa :) [ATTACH type="full"]13535[/ATTACH] [MEDIA=youtube]k6Lr9YAIkPQ[/MEDIA] Wszystko działa jak należy, być może zrobię jeszcze kiedyś upgrade gumy osłaniającej ładowarkę, na taki z odpowiednim symbolem, jednak poczekam, może trafi się jakaś używana, bo nowa w serwisie kosztuje 120zł ;). [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
CITROEN
Citroen e-C4 Forum • Citroen eC4 / ë-C4
Retrofit - oryginalna ładowarka indukcyjna