Rozbudowa instalacji w Energa

gim-kg

Pionier e-mobilności
Ktoś to przerabiał? Wie jak to zgłosić? Jakie dokumenty są potrzebne? Rozbudowa z 4,8 kWp do 8,3 kWp.
Podobno ENERGA-OPERATOR respektuje wykaz certyfikowanych falowników, które zostały pozytywnie zweryfikowane przez Operatorów Systemów Dystrybucyjnych będących członkami PTPiREE, w zakresie posiadania odpowiednich certyfikatów sprzętu w procesie przyłączania modułów wytwarzania energii do sieci elektroenergetycznych. Jeśli wskazany w zgłoszeniu falownik znajduje się na liście certyfikowanych urządzeń dostępnej pod adresem: http://ptpiree.pl/opracowania/kodeksy-sieci/wykaz-certyfikatow, to nie ma konieczności załączania certyfikatu sprzętu do zgłoszenia.

kiki111

Zadomawiam się
Też mam to przed sobą w najbliższym czasie więc tylko teoretycznie co ustaliłem:
Składasz wniosek o aktualizację danych (ten sam co dla nowego przyłączenia) + schemat + oświadczenie instalatora. Jeśli urządzenia są na liście ptpiree rzeczywiście już nic nie musisz przedstawiać tylko oświadczasz, to akurat jakieś 2-3 lata temu na innej instalacji przerabiałem (pamiętam jak przy mojej instalacji musiałem tłumaczyć deklaracje od falownika na polski ale to były dawne czasy - trochę się ogarnęli widać przez kilka lat).
Z informacji od ich pracownika - nie trzeba się z tym zbytnio spinać -zrobić w wolnej chwili raczej, nie mają raportowania, że źródło wytwarza więcej niż powinno lub np. wpycha energię do sieci nocą.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Dzięki za info, z tego co wiem to oficjalnie jest na to 14 dni od rozbudowy.
Poza tym podobno jeżeli instalacja jest powyżej 6,5 kWp trzeba tez zgłosić to do Straży Pożarnej

nabrU

Pionier e-mobilności
Nie wiem co rozbudowa paneli (powiększenie kWp) może mieć do energetyki. To co ich interesuje (czy powinno) to ile może eksportować falownik a nie czy na dachu jest 5 czy 10kWp.
Np. w UK jeśli instalacja PV ma falownik o mocy do 3,68kW (czyli max 16A na wyjściu) to wymagane jest tylko zgłoszenie takiego faktu do operatora niezależnie od tego ile kWp jest na dachu.
Jeśli jednak falownik jest większy niż 3,68kW wtedy wymagana jest u nas zgoda operatora.

nabrU

Pionier e-mobilności
No to ja nie mam więcej pytań :oops:. Powodzenia

gim-kg

Pionier e-mobilności
Ja i tak rozbudowuje na mikroinverterach także bez różnicy czy moc falownika czy moc paneli.

kiki111

Zadomawiam się
Słusznie - strażak, zapomniałem.
Oj tam, oj tam narzekacie :)
Oni się cały czas uczą...
Do tej pory pamiętam jak uruchomiałem swoją instalację przed całym bumem na PV. Udowadniałem, że nie jestem wielbłądem, a całość udało się przepchnąć kolanem chyba tylko dzięki znajomym w EOP.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Rozbudowane, zgłoszone do Energa i potwierdzone przez nich.
Jeszcze tylko zgłoszenie do straży pożarnej.

abes99

Posiadacz elektryka
Jeszcze tylko zgłoszenie do straży pożarnej.
Uzgadniałeś może projekt z rzeczoznawcą p.poż.? Masz jakieś dodatkowe zabezpieczenia p.poż. poza standardowymi w falowniku czy skrzynce zabezpieczeń?

gim-kg

Pionier e-mobilności
Uzgadniałeś może projekt z rzeczoznawcą p.poż.? Masz jakieś dodatkowe zabezpieczenia p.poż. poza standardowymi w falowniku czy skrzynce zabezpieczeń?
Jeszcze nie, właśnie jestem w trakcie.
Zabezpieczenia mam standardowe

nnnnn

Pionier e-mobilności
o nie, a w dwóch instalacjach po 5.5 też się to będzie liczyło? Tzn jedna na domu druga na carporcie.

abes99

Posiadacz elektryka
6,5kWp, chyba że coś się zmieniło ostatnio ;)

a w dwóch instalacjach po 5.5 też się to będzie liczyło?
Nie ma prostej wykładni, bo przepisy są mocno nieprecyzyjne i brak szczegółowych warunków technicznych odnośnie p.poż. przy PV, ale raczej będzie to traktowane jako jedna instalacja z dwoma falownikami, bo podpięta pod jeden licznik (chyba, że masz oddzielne przyłącza?).

nnnnn

Pionier e-mobilności
W tej chwili to mam taka sytuację że nie wiem na dobrą sprawę:D Mam instalację na liczniku, chciałem przenieść licznik w inne miejsce, wykonali skrzynkę zgłosiłem przeniesienie i dostaęłm informacje że muszę przejść na netbilling. Wiec wstrzymałem sie z przenoszeniem i przepycham się z Tauronem. Jeśli nic nie ugram to do dodatkowej instalacji wrzucam jeszcze baterię i UPSa oraz bufor ciepła.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Instalacja rozbudowana, zgłoszona do Energa i straży pożarnej. Jak coś to służę pomocą.

abes99

Posiadacz elektryka
Jak ogarniałeś projekt z podbiciem rzeczoznawcy p.poż. (firma czy samemu)? Możesz wrzucić jak wygląda? Masz jakieś dodatkowe zabezpieczenia pożarowe ponad standard przy PV (rozłączniki DC, instalację DC w rurkach stalowych itp.)?

gim-kg

Pionier e-mobilności
Rzeczoznawcę do ppoż podał mi mój instalator (kielgo.pl). Ja już resztę załatwiałem z nim. Wysłał mi tylko taki plik do wypełnienia i prosił żeby zrobić szkic rozmieszczenia paneli. Nie nam jakiś większych zabezpieczeń bo instalacja jest na mikrofalownikach.