Cześć. Przymierzam się do zakupu pierwszego BEVa, startuję od przygotowania miejsca do ładowania ponieważ mieszkam w bloku. Chciałem zamontować rozdzielnice w garażu podziemnym przy swoim miejscu pankigowym tak aby było tak zarówno gniazdo 230V do podłączenia np. odkurzacza jak i gniazdo sitowe 16A 400V. Mam już swoje osobne przyłącze doprowadzone pod miejsce przez dewelopera, 5x4mm, dostałem kartę techniczna na 11kW mocy przy zakupie miejsca, tak więc muszę założyć tylko licznik w Tauronie i zakończyć instalacje wspomnianą wcześniej rozdzielnicą z zabezpieczeniami. Poza rozdzielnica będzie też wallbox Tesla bo z tego co wyczytałem można wbić VIN samochodu i problem "lewego" ładowania przez sąsiadów praktycznie wyeliminowany 😉
Pytanie do osób które takie osobne przyłącza posiadają/mają wiedzę w tym temacie, czy montujecie ogranicznik przepięć za wyłącznikiem FR? 🤔 Pytam ponieważ jest to obecnie goła instalacja jedynie zabezpieczenia przedlicznikowe w skrzynce licznika są obecnie założone. W przypadku przepięcia o wallboxa się nie boję, najwyżej kupię nowy ale nie wiem jak na taką ewentualność jest zabezpieczony samochód.
Ewentualnie czy poleci ktoś firmę z Krakowa która zamontuje taką rozdzielnice?
Pytanie do osób które takie osobne przyłącza posiadają/mają wiedzę w tym temacie, czy montujecie ogranicznik przepięć za wyłącznikiem FR? 🤔 Pytam ponieważ jest to obecnie goła instalacja jedynie zabezpieczenia przedlicznikowe w skrzynce licznika są obecnie założone. W przypadku przepięcia o wallboxa się nie boję, najwyżej kupię nowy ale nie wiem jak na taką ewentualność jest zabezpieczony samochód.
Ewentualnie czy poleci ktoś firmę z Krakowa która zamontuje taką rozdzielnice?