Rozpoczynam poszukiwania KIA eNiro 64kWh

chess_m

Posiadacz elektryka

hipodrom

Zadomawiam się
- salonowa nówka Kona ok 100
podajesz cenę przed czy po dotacji? Bo bez dotacji to za 100k jest Kona ale spalinowa.
Najtańsza elektryczna teraz jest za 136k w podstawie, czyli z dotacją około 106k... no bo mało kto ma auto do zezłomowania.
Ale 106tys za podstawę nowej Kony z baterię 65kwh to chyba i tak jest jedna z najlepszy ofert teraz na rynku. Nawet chińczyków nie ma za wiele w podobnej cenie.

A... ta Kona za 136 tys to jest wersja z baterią 49kwh... Ta w wersji 65 kwh to minimum 150 tys... i nie jest już tak różowo :)

Last edited:

Vicek

Użytkownik
podajesz cenę przed czy po dotacji? Bo bez dotacji to za 100k jest Kona ale spalinowa.
Najtańsza elektryczna teraz jest za 136k w podstawie, czyli z dotacją około 106k... no bo mało kto ma auto do zezłomowania.
Ale 106tys za podstawę nowej Kony z baterię 64kwh to chyba i tak jest jedna z najlepszy ofert teraz na rynku. Nawet chińczyków nie ma za wiele w podobnej cenie.
Jakieś wyprzedażowe Eniro zdarzają się w podobnych cenach, bo cała para idzie chyba na sprzedaż EV3.
Jednak nówka około 100 tys po dotacji to IMO lepszym autem jest MG4 64 luxury.

Last edited:

Vicek

Użytkownik
No tak, zależy kto czego szuka. Do mnie przemawia 2x szybsze ładowanie.

No i nie wiem, może ktoś mądrzejszy to potwierdzi ale obecna Kona/Niro to ta sama platforma co pierwsza generacja?

boa

Pionier e-mobilności
Miałbym zastrzeżenia do nazywania MG4 lepszym autem od bieżącej Kony. Tańszym? Tak. Lepszym? Niespecjalnie...
MG może wizualnie podobać się bardziej wielu osobom imho. Moja wiedza nt obu aut tylko z testów innych osób, ale też wydaje mi się, że MG4 nie jest wybitnym autem. Przynajmniej w przeszłości było też mocno awaryjne, w UK była z tego jakaś aferka nawet... Może teraz już ogarnęli się, warto sprawdzić różne fora itd.
Kojarzycie, jak MG ma zorganizowane serwisy i magazyny części? Bo sama gwarancja wydaje się ok

nabrU

Moderator
Przynajmniej w przeszłości było też mocno awaryjne, w UK była z tego jakaś aferka nawet... Może teraz już ogarnęli się, warto sprawdzić różne fora itd.

A jakaż to aferka była z MG w UK? Bo nic nie słyszałem (a czytam aktywnie angielskie SpeakEV)

PatiEK_PL

Zadomawiam się
No tak, zależy kto czego szuka. Do mnie przemawia 2x szybsze ładowanie.

No i nie wiem, może ktoś mądrzejszy to potwierdzi ale obecna Kona/Niro to ta sama platforma co pierwsza generacja?
Jeśli pytasz o podwozie i zawieszenie to nie wiem. Jeśli pytasz o prędkość ładowania, to jest poprawiona.