Rozwiązanie dla Polski? Greenaway?

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Wczoraj Bjorn puścił fajny materiał.
Czy to nie jest idealne rozwiązanie na polskie drogi? Np od ręki GreenWay mógłby zastąpić tym swoje ładowarki 50kW.
Widywałem zresztą takie z tzw. Boosterem, ale to z filmiku ma więcej zalet:
- wystarczy zwykle przyłącze 43kW, można też z PV
- jest mobilne i nie potrzeba podobno pozwoleń
- poza ładowaniem EV, służy dodatkowo do bilansowania sieci i stabilizacji częstotliwości (więc zapobiega blackoutom, a nie je generuje)
- dla właściciela okres zwrotu (w NO) to 3 lata.

vwir

Pionier e-mobilności
Czy to nie jest idealne rozwiązanie na polskie drogi? Np od ręki GreenWay mógłby zastąpić tym swoje ładowarki 50kW.
Ale przecież greenway instaluje takie ładowarki: https://greenwaypolska.pl/blog/medi...d-200-stacji-ladowania-i-10-magazynow-energii
Magazyn energii, zwany WattBoosterem, zapewnia maksymalną moc stacji, również przy ograniczonej mocy przyłącza energetycznego. Pozwala to na zapewnienie krótkiego czasu ładowania nawet w sytuacji, gdy moc stacji ograniczona jest przez spółkę do 40 kW, co wynika z wysokich opłat dystrybucyjnych. Przy przyłączeniu stacji do sieci z mocą 40 kW pozwala to na ładowania samochodów elektrycznych z łączną mocą dochodzącą do 100 kW.

Pierwszy magazyn energii w Polsce, zainstalowany był na początku 2019 roku w Galerii Metropolia w Gdańsku. Energia w tym Wattboosterze magazynowana jest w zużytych bateriach z aut elektrycznych, które w ten sposób otrzymują drugie życie. W pozostałych magazynach zainstalowano nowe baterie. Stacje ładowania wykorzystujące magazyny energii i tym samym dysponujące zwiększoną mocą ładowania działają obecnie w następujących lokalizacjach (w nawiasach podane są moce ładowarek)

KrzyCh

Pionier e-mobilności
I o tym boosterze napisałem przecież - widzałem, ładowałem się. Jednak w tym linkowanym rozwiązaniu wcale nie chodzi o samą baterię - choćby moc 360 kW vs (dochodząca do) 100kW, mobilność, pozwolenia. Przecież to można „pod blokiem” postawić, a potem przenieść zależnie od potrzeb etc.