Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Rozwiązanie problemu śmierdzących filtrów powietrza
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KrzysztofFly, post: 212385, member: 1062"] Więc zabrałem się dzisiaj za wymianę filtrów kabinowych, aczkolwiek po wyjęciu moich starych oryginalnych, oczom mym ukazały się filtry w stanie "jak nówki", a przebieg mojego Y to aktualnie niecałe 66kkm. Poniżej fotki moich starych filtrów. [ATTACH type="full" width="643px"]24479[/ATTACH] [ATTACH type="full"]24480[/ATTACH] Tutaj mała ciekawostka, zważyłem zarówno swoje oryginalne filtry, jak i te które miałem pod ręką i wyniki są następujące (waga dotyczy kompletu 2 sztuk): OE 1107681-00-C - 423g BOSCH 0986628583 - 270g MANN FP25015 - 355g Mój wybór padł na filtry MANN FP25015 [ATTACH type="full"]24481[/ATTACH] [ATTACH type="full" width="640px"]24482[/ATTACH] Jak już miałem wenę, to zajrzałem od razu do filtra HEPA, w sumie nic trudnego, wystarczy zdjąć osłonę, tą nad frunkiem, następnie odkręcić frunk (4 śruby M10) i odpiąć lampkę, a następnie odkręcić górną osłonę filtra HEPA (10 wkrętów T20) i oczom naszym ukazuje się filtr HEPA, który składa się z 4 filtrów. [ATTACH type="full"]24483[/ATTACH] W sumie u mnie jak na 66kkm wyglądał całkiem spoko, jednak tutaj trzeba mocno wziąć pod uwagę, w jakich warunkach użytkujemy samochód, a także to gdzie samochód jest parkowany/garażowany. W pierwszej kolejności przed wyjęciem filtrów, zalecam odkurzenie zanieczyszczeń z ich powierzchni, aby nie wytrząść zanieczyszczeń do kanałów wlotowych. [ATTACH type="full"]24484[/ATTACH] Ostatecznie nie wymieniłem u siebie filtrów HEPA, dałem im jeszcze rok życia ;), zgodnie z zaleceniem Tesli, wymienię je po 3 latach. Przy okazji jednak dokonałem pomiarów wagi (waga kompletu 2 filtrów) filtry dolne OE 1658375-00-B (te z kratką) - 577g filtry górne OE1658376-00-A (węglowe) - 996g filtry górne MANN CUK46025 - 966g Przy okazji zaktualizowałem opis filtrów umieszczonych wcześniej, zmieniając nazwy na [B]dolne (te z kratką)[/B] i [B]górne (węglowe) [/B]myślę, że tak będzie prościej ;). [URL unfurl="true"]https://forum.elektrowoz.pl/threads/rozwiazanie-problemu-smierdzacych-filtrow-powietrza.5315/post-204881[/URL] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Rozwiązanie problemu śmierdzących filtrów powietrza