samochód jako magazyn energii (V2H)

PiotrS

Posiadacz elektryka
Żeby auto mogło pracować jako magazyn energii, musi być ładowarka dwukierunkowa.
Przecież nie będziesz o świcie wpinał ładowarki, a o zachodzie słońca tego dongla ;)

JareG

Pionier e-mobilności
3,6kW? Na biwak? Pewnie zależy od domu, u mnie awaryjnie spokojnie udźwignęłoby to wszystkie podstawowe urządzenia. Może pompy ciepła albo indukcji bym na tym nie odpalał, ale na wszystko poza tym spokojnie by mi wystarczyło.
No właśnie pompę ciepła mam na myśli.. :) Reszta to faktycznie na tych niecałych 4kW dałaby radę

Pozdrawiam

PiotrS

Posiadacz elektryka
Tu nie o moc chodzi (choć pewnie też), ale o funkcjonalność.
Nie da się z tym donglem automatyki zrealizować.

Choć jak zrobili dongla, to może za jakiś czas zrobią dwukierunkowego wallboxa. W sumie samochód jest przystosowany raczej.

vwir

Pionier e-mobilności
Żeby auto mogło pracować jako magazyn energii, musi być ładowarka dwukierunkowa.
Przecież nie będziesz o świcie wpinał ładowarki, a o zachodzie słońca tego dongla ;)
Nie obejrzałeś filmiku, prawda? W aucie masz drugie gniazdo 3,6kW.

No ale dobra, już rozumiem wymagania. Myślałem, że chcesz tego używac jako magazyn awaryjny, a nie na codzień. Raczej nie znam nikogo, kto by akumulatorowi auta dokładał cykli tylko po to, żeby oszczędzić na rachunkach. Wiesz, że najczęściej producenci samochodów podają żywotność akumulatorów jako ok 1000 cykli? Zakładając użycie jako bank energii i ładując i rozładowując codziennie osiągnąłbyś 1000 cykli po 3 latach

PiotrS

Posiadacz elektryka
Obejrzałem (teraz) i nie ma tam nic nowego. Na wszystkich filmach o EV6 jarają się tym dość nieprzydatnym gadżetem, którego przeciętny użytkownik użyje 2-3 razy w ciągu całego życia auta.

Co do żywotności - producenci podają nawet mniej niż 1000 cykli.
Ale pełnych cykli. Jak co dzień będzie używane ok. 20% baterii z wyjątkowo niską mocą, to nie sądzę, żeby to znacząco wpłynęło na długość życia baterii.

Tu masz wykres żywotności baterii w zależności od "głębokości" cyklu.

consigliero

Posiadacz elektryka
Dla mnie atrakcyjną jest tylko i wyłącznie funkcja ala agregat prądotwórczy w razie potrzeby, taki co od 10 lat stoi bo przepisy wymagają ale nie miał okazji zadziałać .

Attachments

• 9B327E14-068C-4CA0-A350-B5C1EDAC097A.jpeg
    9B327E14-068C-4CA0-A350-B5C1EDAC097A.jpeg
    510,7 KB · Liczba wyświetleń: 24