Samochód w kredycie, a cesja na rzecz NFOŚiGW

DamianEV

Zadomawiam się
Cześć.
Na początku życzę Wam wszystkiego dobrego w nowym roku!

Przymierzam się do kupna Kia e-soul w kredycie. Kredyt będzie w formie 3 rat wpłacanych co rok po 1/3 wartości samochodu.
Nie mogę znaleźć informacji jak wygląda to w połączeniu z dotacja mój elektryk 2.0 z której chce skorzystać.
Bank na pewno będzie chciał cesji ubezpieczenia AC, NFOŚiGW również chce takiej cesji do zabezpieczenia dotacji.
Co w takiej sytuacji? Jest to jakoś prawnie wykonalne, czy bank musi zgodzić się na przekazanie części cesji na rzecz NFOŚiGW?

loko

Nowy na Forum
Hej,
Niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie ale jak ja brałem leasing to czas trwania nie mógł być krótszy niż 3 lata.
Mam pytanie jak w takim kredycie wychodzi rrso na koniec? I jak długi jest ten kredyt?

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Tak - bank musi się zgodzić na cesję polisy na rzecz NFOSIGW. Będziesz wtedy mial dwóch cesjonariuszy w polisie, przy czym cesja na rzecz NFOSIGW jest ograniczona kwotowo do wielkości dotacji.
Robiłem to etapowo, najpierw cesja na bank, następnie, po promesie dotacji, zgoda banku na dopisanie drugiego cesjonariusza, a potem dopisanie NFOSIGW (aneks do polisy).
Trochę zabawy z tym było, ale w 2023 się dało.
Kredyt nie był na 100% wartości samochodu - to może mieć znaczenie.
VeloBank + PZU.

DamianEV

Zadomawiam się
Dziękuję KrzyCh za rzeczową odpowiedź.
Proszę napisz mi jeszcze czy w umowie kredytu miałeś jakaś wzmiankę od banku, że zgadza się na drugiego cesjonariusza?
Oprocentowanie proponują mi na ponad 11% RRSO, gotówkowy mam za 13%, więc dużej różnicy nie ma, a jednak problem z cesja odpada. Zakładam, że w tym roku, po dotacji spłacę cały kredyt.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Ja bym szukał w takiej sytuacji kredytu gotówkowego bez prowizji za wcześniejszą spłatę. Wówczas te 2% różnicy w RRSO nie będzie miało żadnego znaczenia a formalności mniej.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Bank nie może od konsumenta pobierać prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu konsumenckiego.
Z tego co pamiętam to w umowie nie było takiego zapisu. Pytałem tylko przed podpisaniem umowy. Po prostu do nich napisałem maila i mi odesłali zgodę pocztą.

DamianEV

Zadomawiam się
Fajnie, dziękuję Wam za podpowiedzi. Zdecyduje się jednak na kredyt gotówkowy, może wyjść to nawet korzystniej w perspektywie wcześniejszej spłaty. Dodatkowo nie będę stresował się tym czy bank zezwoli na cześć cesji dla Funduszu.
Najlepszego dla Was!

OldSeb

Posiadacz elektryka
Bank nie może od konsumenta pobierać prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu konsumenckiego.
Z tego co pamiętam to w umowie nie było takiego zapisu. Pytałem tylko przed podpisaniem umowy. Po prostu do nich napisałem maila i mi odesłali zgodę pocztą.
Możliwe bo dawno kredytu nie brałem, kiedyś przy mieszkaniowych bezprowizyjna wcześniejsza spłata nie była standardem.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Kredytów warto szukać bo ja znalazłem konsumpcyjny 30 tys na 9,99% ze stałą stopą w Santander. Tym zresztą spłaciłem taki sam ale na gorszych warunkach.

DamianEV

Zadomawiam się
Jednak wybrałem kredyt samochodowy w velobanku. Dla osób które tak jak ja nie znalazły nigdzie informacji, w umowie z bankiem jest informacja, że bank udzieli w osobnym dokumencie zgody na dokonanie częściowej cesji praw z umowy AC do wysokości dotacji na rzecz NFOŚiGW.