Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
samochody autonomiczne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="piotrpo, post: 170648, member: 3354"] 6 lat temu zamawiałem samochód z myślą "następny będzie EV i będzie mnie sam woził do pracy". Stan aktualny: - nie jeżdżę do pracy - mam EV - nie ma dostępnych samochodów autonomicznych Patrząc na to jaki był hype, obietnice i postępy tej technologii 6 lat temu byłem pewien, że przez 5 lat technologia dojrzeje. Ostatecznie miałem samochód, który sam jedzie wskazanym pasem, zahamuje jak ktoś mu wyskoczy przed maskę. To się nie stało. Nadal mam samochód, który robi to co robił poprzedni (i nie wiem czy lepiej, mocno dyskusyjne) Moim zdaniem, nie ma w tej chwili obiecujących ścieżek, które zakończą się sukcesem. Oczywiście może coś wyskoczyć z kapelusza i to będzie już to. Jak do tej pory, historycznie AI robiła duży skok do przodu, pojawiał się hype na to jak to AI będzie robić "wszystko", po czym dość szybko okazywało się gdzie jest granica tego wszystkiego. Dodatkowo skoki AI były powiązane z wzrostem dostępnej mocy obliczeniowej. Aktualnie widać jak umiera najnowsza sensacja, czyli LLM, po naszemu chodzi o te czaty, które można zapytać o coś tam. Rok temu była to maksymalna ekscytacja i setki artykułów, kogo to teraz się zastąpi takim narzędziem. Dzisiaj widać, ze może trafi w niskiej jakości mediaworkerów. Co do samych samochodów autonomicznych - mi się podoba. Coraz mniej radości jest z prowadzenia samochodu po naszych drogach, bo albo autostrady, albo korki, albo zakorkowane autostrady. Ciekawsze są natomiast ew. konsekwencje powstania takiej technologii. Na początek tracą pracę zawodowi kierowcy, bo nawet jeżeli to oprogramowanie i sprzęt będzie kosztowało 100k PLN, to zwróci się w mniej niż rok w przypadku taksówki, czy bagażówki. Taksówki staną się dużo tańsze, bo odejdzie duża część kosztów. Jeżeli będą tańsze, to posiadanie własnego samochodu stanie się mało sensowne. Taniej wyjdzie kliknięcie w razie potrzeby w jakimś tam uberze, że chcę na drugi koniec Polski. Najzwyczajniej, własny samochód będzie dla ludzi, którzy naprawdę dużo jeżdżą, bardzo bogatych, albo kierujących się nostalgią. Oznacza to również skasowanie największej grupy zawodowej na świecie. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
samochody autonomiczne