Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
samochody autonomiczne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="piotrpo, post: 170725, member: 3354"] A przynajmniej nie zauważyłeś ;) A serio, to wszyscy robimy masę głupich rzeczy, nasz refleks to wieczność, męczymy się szybko przy nudnych zadaniach, bywamy rozkojarzeni, albo nadmiernie pobudzeni. Co niektórzy mają szansę zostać w ten sposób influencerami [MEDIA=youtube]nCJ1PQQBV0o[/MEDIA] Nie wiedziałem o tej redundancji na poziomie komputera. Nie widzę natomiast jak na razie ścieżki dojścia do tej pełnej autonomii. Rozwiązania AI rozwijają się zwykle skokowo - pojawia się moc obliczeniowa, albo nowa koncepcja jest głośno i dziennikarzyszcze zaczynają pisać jak to coś już jest doskonałe. Chwilę później technologia dochodzi do jakiejś tam ściany, okazuje się, że nie będzie aż tak super jak się jeszcze chwilę temu wydawało, po kilku latach cyrk startuje ponownie. Trochę jak z pompowaniem balonika przed każdą większą imprezą z udziałem naszych piłkarzy. W moim przekonaniu, to co aktualnie pokazuje tesla ze swoim FSD (Supervised), niezależnie od nazw, nie jest jeszcze tą ostateczną technologią. Nie jestem specjalistą od kierowania samochodami, ale powiedzmy, że z jakąś formą uczenia maszynowego mam kontakt już z ~30 lat i kilka produkcyjnych zastosowań za sobą. Oczywiście nie tak spektakularnych jak autonomiczne pojazdy, ale powiedzmy, że jakieś minimalne pojęcie mam. W szczytowym momencie tymi autonomicznymi furami interesowało się kilka sporych firm. Google, Tesla, Uber. Ogłaszano już parę razy terminy typu "za 3 lata w salonach" i sytuacja jest taka, że nadal są to 3 lata. Niezależnie czy jakieś rozwiązanie jest wspierane dodatkowymi czujnikami (radary, lidary, USS), czy tak jak w przypadku Tesli oparte wyłącznie na kamerach. Wiadomo też, że jest spora determinacja, bo stawka jest naprawdę wysoka. Wystarczy sobie wyobrazić np. autonomiczną ciężarówkę i policzyć oszczędności - pensja kierowcy, brak pauz, możliwość pracy prawie 24/7, szybsze przejazdy. Podobnie zresztą z transportem osobowym - taka osobowa taksówka, pewnie zejdzie z kosztami poniżej 1zł za przejechany kilometr, bo zostanie jedynie prąd, amortyzacja, jakieś tam przeglądy i czyszczenie. Będzie mogła pracować 24/7 i w dodatku nikogo nie zgwałci. I to wszystko w samochodach zaprojektowanych na długą i intensywną eksploatację. W tej chwili mamy te swoje samochody, ale gdyby takie usługi stały się dostępne i realnie tańsze niż korzystanie z własnego samochodu, to po co mam kupować coś własnego? Stawka jak widać jest wysoka. Jeżeli wciąż nie mamy gotowych rozwiązań, to jest to trudne do opracowania. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
samochody autonomiczne