Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
"Samochody elektryczne stracą możliwość ładowania z domowego gniazdka" czyli jak stworzyć news z dupy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="wojtkow, post: 117833, member: 2472"] Dzisiaj kolega podesłał mi cudowny wykwit znanego z miłości do elektryków portalu autoblog czyli motoryzacyjnej narośli innego raka - spidersweb. Autor tego artykułu sugeruje w tytule, że "Samochody elektryczne stracą możliwość ładowania z domowego gniazdka. Tak musi się stać.". Oczywiście jest to tylko wykwit jego intelektu (i niesprawnej sieci elektrycznej, o czym dalej) a nie jakieś oficjalne opracowanie, rozporządzenie itd. No ale anty już temat podchwytują, już wiedzą lepiej (i tak to trafiło do mnie). Autor pisze, że podłączył "samochód o baterii 44 kWh w którym do naładowania było 26 kWh. Pojazd wyświetlił czas ładowania: 18 godzin Z tego wynika, że uśredniona moc ładowania to jakieś 1,44 kW, choć mogłoby być 2,2-2,3." Autor nie zająknął się nawet na temat tego czy jego instalacja wytrzyma ładowanie z 10A. Ale winne auto elektryczne, a skoro tak to samochodu o baterii 100 kWh nie da się naładować w domu. Ergo jesteśmy zmuszeni do zakupu wallboxa bo z gniazdka naładować się nie da. Pominę fakt, że wallbox to przydatne urządzenie to ogólnie wnioski o kant d.. rozbić. Przy poprawnie wykonanej instalacji spokojnie ładuję w domu przy prądzie 12A (wallboxa jeszcze nie mam), co przy niskim napięciu w moje wsi (brak PV) - 210-215V, daje jakieś 2.4-2.5 kW. Na codzienne ładowanie to tak akurat, bo przez noc wbijam tyle prądu ile zużywam na zwykłą jazdę. A jak wygląda instalacja autora ilustruje zdjęcie w artykule. Ja się dziwię, że ktokolwiek daje mu elektryki do testowania, bo jak się coś spali to będzie oczywiście wina elektryka (zresztą w artykule nie zabrakło straszenie pożarami). I tak wygląda "rzetelne" dziennikarstwo (albo "dziennikarstwo" :P) [URL unfurl="true"]https://spidersweb.pl/autoblog/ladowanie-z-gniazdka-samochody-elektryczne-zniknie/[/URL] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
"Samochody elektryczne stracą możliwość ładowania z domowego gniazdka" czyli jak stworzyć news z dupy