Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Samochody elektryczne w Polsce zasilane są prawie w 100% z energii wytworzonej z węgla
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nabrU, post: 200429, member: 919"] Ju gdzieś pokazywałem moje dane z HA na temat emisji z produkcji prądu. Pobieram te dane od operatora właśnie co godzinę ([URL]https://github.com/jfparis/sensor.carbon_intensity_uk[/URL]) - kolumna 'CO2g/kWh': [ATTACH type="full" alt="1734880851177.png"]23072[/ATTACH] Jakbym chciał być bardzo 'eko' to mógłbym HA ustawić aby mi ładował samochód i magazyn poniżej jakiejś wartości CO2g/kWh: [ATTACH type="full" alt="1734880800044.png"]23071[/ATTACH] To nie takie 0 czy 1. Zerknij na obecną sytuację u mnie: [ATTACH type="full" alt="Screenshot 2024-12-22 151041.png"]23073[/ATTACH] OZE w tym momencie 62%, a licząc z 'low carbon' to jakieś prawie 80%. Prądu z weglą nie mamy bo zamknięto ostatnią elektrownię 30 września. Gazowe CCGT dają ledwie 8%, interkonektory ponad 14%. W zapasie stoi nieużywane ok. 7GW przemysłowych magazynów energii. Jakby się uparł w zapasie są domowe magazyny energii, bo mamy takie abonamenty, w których dostawca energii zarządza zdalnie Twoim magazynem (oczywiście za to Ci płaci). Więc chyba da się... Ww. pokazuje, że da się bez elektrowni na węgiel i szacuje się że do 2030 produkcja energii w UK będzie 'zero carbon'. Tylko trzeba mieć system energetyczny który działa i jest dobrze zarządzany. Osobiście uważam że atom to bardzo droga i ślepa uliczka dla PL nawet jak mowa o SMR. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Samochody elektryczne w Polsce zasilane są prawie w 100% z energii wytworzonej z węgla