Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Baterie / magazyny energii
Tematy ogólne
SEPLOS Bateria 30kwh Chiny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Hue Zarri, post: 47325, member: 88"] Nie trzeba pozwoleń. To co robisz po swojej stronie to tylko twój interes. Oczywiście jako prosument należy oddawać energię, aczkolwiek by zakład energetyczny miał jakieś roszczenia co do umowy musisz nie oddawać do sieci przez więcej niż 3 miesiące. Co de facto nigdy nie nastąpi bo możesz sterować kiedy chcesz oddawać a kiedy nie. Poniżej taki prosty schemat jaki zrobiłem co do mojego planu rozszerzenia swojej instalacji. [ATTACH type="full" alt="1656520130641.png"]5697[/ATTACH] Tak więc, jak pewien kolega w komentarzach wspomniał, Hybrydę stawiasz między On-Grid a licznikiem zakładu. Dodajesz tez swój własny smart meter który komunikuje się z Hybrydą, wspomaga monitoring oraz funkcje rozdziału energii po domowej sieci elektrycznej. Reszta dzieje się automagicznie. Co do kosztów, jak wspomniałem wcześniej w innym wątku. Inwerter ~12k PLN Bateria ~45k PLN Panele ~10k PLN Smart Meter ~850PLN Jedyną rzeczą której jeszcze nie przeanalizowałem to kwestia wykorzystania magazynowanej energii oraz okres zwrotu z inwestycji. Moj on-gird przy samochodzie i domu w ciągu 10 miesięcy zaoszczędził mi 4k PLN. A wydałem 27k na podstawową instalacje. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Baterie / magazyny energii
Tematy ogólne
SEPLOS Bateria 30kwh Chiny