Serwis IMGW przewidujący produkcję wiatru i PV w najbliższych 3 dniach.

Michal

Moderator
Last edited:

pmlody

Pionier e-mobilności
Jak to będzie sensownie przewidywać, to sobie podepnę do mojego automatu optymalizującego autokonsumpcję. Próbowałem korzystać z jakiegoś brytyjskiego serwisu, który miał działać w oparciu o forecast i dane historyczne. Niestety dane przez nich zwracane, miały się nijak do rzeczywistości.

Michal

Moderator
Jak to będzie sensownie przewidywać, to sobie podepnę do mojego automatu optymalizującego autokonsumpcję. Próbowałem korzystać z jakiegoś brytyjskiego serwisu, który miał działać w oparciu o forecast i dane historyczne. Niestety dane przez nich zwracane, miały się nijak do rzeczywistości.
Też korzystam z jakiegoś PV forecast i straszna dupa.

link poprawiłem ale doczytałem też, ze te prognozy nie są obecnie chyba dostępne dla dowolnej lokalizacji, tylko trzeba do nich pisać z prośbą o udostępnienie konkretnych. Szkoda, że tego nie wystawili w formie API po prostu. Trzeba by do nich napisać w ten sprawie ale trochę nie mam teraz do tego głowy, więc jak ktoś jest chętny...

Psujek

Zadomawiam się
ja korzystam z prognoz w HA - teraz zimą to lipa ale w lecie nawet się sprawdzały

nabrU

Moderator
Próbowałem korzystać z jakiegoś brytyjskiego serwisu, który miał działać w oparciu o forecast i dane historyczne. Niestety dane przez nich zwracane, miały się nijak do rzeczywistości.
Też korzystam z jakiegoś PV forecast i straszna dupa.

To proponuję skorzystać z darmowego SolCast. Mój inverter (GivEnergy) ładnie współpracuje z API SolCasta i prognozy całkiem nieźle sprawdzają się z realem. Przykład poniżej z ostatnich 3 dni (na tyle pobieram dane):

1701286012268.png

A poniżej bardziej dokładny 'obrazek' jak to było dzisiaj u mnie:

1701286141595.png