Skąd prąd do ładowarki?

elmartines

Zadomawiam się
Instaluję prywatny punkt ładowania w garażu podziemnym w bloku (osobny licznik) i przymierzam się do umowy na prąd (Warszawa). Z dystrybutorem prądu nie mam wyboru - Stoen. Zastanawiam się jednak nad sprzedawcą w taryfie G12 lub G12w. Jeśli wezmę kompleksową umowę to w EON będę miał ustawową cenę 50 gr netto/kWh, ale tylko do końca września 2025. Po tym okresie deklarują o wiele wyższe ceny. Bliżej końca tarczy trzeba więc będzie szukać innego sprzedawcy. Ale może już teraz są jacyś z dobrymi cenami na umowach 12-24 mieś? Mocno reklamuje się Respect Energy, ale opinie mają fatalne. Polenergia, Fortum? Jest też sprzedawca z taryfą dynamiczną pstryk.pl, ale nie wiem czy bez automatyzacji ma sens ręczne śledzenie cen. Ktoś z Was przechodził może ostatnio temat sprzedawcy prądu w G12 lub G12w w Warszawie?

Dyzio

Zadomawiam się
Instaluję prywatny punkt ładowania w garażu podziemnym w bloku (osobny licznik) i przymierzam się do umowy na prąd (Warszawa). Z dystrybutorem prądu nie mam wyboru - Stoen. Zastanawiam się jednak nad sprzedawcą w taryfie G12 lub G12w. Jeśli wezmę kompleksową umowę to w EON będę miał ustawową cenę 50 gr netto/kWh, ale tylko do końca września 2025. Po tym okresie deklarują o wiele wyższe ceny. Bliżej końca tarczy trzeba więc będzie szukać innego sprzedawcy. Ale może już teraz są jacyś z dobrymi cenami na umowach 12-24 mieś? Mocno reklamuje się Respect Energy, ale opinie mają fatalne. Polenergia, Fortum? Jest też sprzedawca z taryfą dynamiczną pstryk.pl, ale nie wiem czy bez automatyzacji ma sens ręczne śledzenie cen. Ktoś z Was przechodził może ostatnio temat sprzedawcy prądu w G12 lub G12w w Warszawie?
W jakim sensie mają fatalne opinie ?

Ev3

Pionier e-mobilności
. Zastanawiam się jednak nad sprzedawcą w taryfie G12 lub G12w. Jeśli wezmę kompleksową umowę to w EON będę miał ustawową cenę 50 gr netto/kWh, ale tylko do końca września 2025. Po tym okresie deklarują o wiele wyższe ceny.
Kto deklaruje?

nabrU

Moderator
Mała uwaga ode mnie: monitorujcie co dzieje się z różnymi małymi czy mniej znanymi firmami energetycznymi i nie dajcie się złapać na parę groszy tańszy prąd bo może się skończyć jak z wieloma firmami w UK (od 2018 splajtowało chyba z 68 firm energetycznych).

f0ff

Nowy na Forum
Jeśli będziesz miał osobny licznik na ładowarkę to bierz G12w albo G13, jeśli jednak w godzinach pracy ktoś jest w domu to moim zdanie znacznie droższy prąd w szczycie się nie opłaca na G12w

Ev3

Pionier e-mobilności
Jeśli będziesz miał osobny licznik na ładowarkę to bierz G12w albo G13, jeśli jednak w godzinach pracy ktoś jest w domu to moim zdanie znacznie droższy prąd w szczycie się nie opłaca na G12w
Zawsze się opłaca, jak dobrze ustawisz, to prądu w godzinach dziennych zużywasz bardzo mało.
Z reguły 1/3 zużycia.

Dyzio

Zadomawiam się
MOŻE KOMUŚ SIĘ PRZYDA BO WŁAŚNIE LICZĘ CENĘ PRĄDU DLA FIRMY W PGE C11 I DYSTRYBUCJA W ENERDZE C12A :

OD 01.01.2025 - 1,77ZŁ BRUTTO W DROŻSZEJ TARYFIE ( OD 8:00 DO 11:00 )
1,33ZŁ BRUTTO W TAŃSZEJ ALE OD RANA DO ZMIERZCHU ( W NOCY I WEEKENDY ODJĄĆ 0,13Z Ł)

--------------------------------------

Ogólnie w takich cenach cena na ładowarce ORLEN/ ENERGA AC jest 0.01zł droższa od najtąńszej w tygondniu możliwości ładowania w swojej firmie w oparciu o państwowe koncerny energetyczne

-----------------

W domu energa G12W

Tańsza 0,75 i 1,15zł droższa

nawet po wrzuceniu 100% podatków w koszty od prądu w firmie w domu i tak jest taniej o 12 groszy :)

elmartines

Zadomawiam się
Kto deklaruje?
EON deklaruje: https://eon.pl/dla-domu/oferta/energia-elektryczna/taryfy
kliknij "Porównaj z innymi grupami taryfowymi" i dostajesz coś takiego:
2024-12-20_15h38_11.jpg