No dobra. Powoli zbliża się ostateczna decyzja co wybrać : Elroq RS czy Teslę Y. Czy ktoś ma już RS I może coś powiedzieć na temat tej wersji, a przede wszystkim zużycia energii?
Co u mnie przemawia za Elroqiem:
-wymiary, nie potrzebuję dużego auta
-serwis Skody w moim mieście
- klasyczne wnętrze
- wybrany lakier w cenie (w Tesli za inny niż biały, trzeba dopłacić)
-automatyczne parkowanie w cenie
Co mnie zniecheca:
-brak pompy ciepła w standardzie ( Y ma w standardzie przy tych samych pieniądzach)
- brak informacji o ocynkowaniu auta
-paradoksalnie do tego co pisałem wyżej, wielkość i przestronnosc w porównaniu do Tesli
- chyba większe zużycie energii
-waga, grubo ponad 200 kilo więcej niż Y
Moja jazda, to 80-85% miasto
Proszę, przekonajcie mnie do Skody..
Wszystko zależy od tego czego oczekujesz od samochodu.
Jako właściciel Y i osoba która przymierza się do 2 samochodu i jeździła Elroqiem to powiem tak:
- podobne do spalinówki z jego zaletami i wadami (analogiczne jak ICE z grupy VW, tylko z silnikiem EV), tj. bardziej klasyczne podejście do samochodu - wyświetlacze bardziej klasyczne, brak one pedal drive (w większym stopniu hamowanie hamulcem), konieczność serwisowania (i bliskość serwisów), podstawowe funkcje w aplikacji bezpłatne, a dostęp do części bardziej zaawansowanych z czasem niestety stanie się płatny,
- lepsze działanie tempomatu aktywnego w grupie VW na podstawie ICE (w Elroqu nie sprawdzałem),
- akceptowalne nawracanie,
- android auto/carplay,
- lepsza krzywa ładowania niż w Tesli (patrząc na ładowanie do 80%) - pytanie czy po zmianie baterii na nowszą w Tesli to się utrzyma,
- jak w grupie VW tego nie poprawili - to ma sporo większe zużycie zimą niż Tesla (niezależnie od pompy ciepła),
- lepiej działające wycieraczki
- przestrzeń w środku (dot. to też Tesli),
- podgrzewana przednia szyba (opcja),
- subiektywnie najładniejszy EV z segmentu C w grupie VW
- potencjalny minus - mówi się o tym , iż grupa VW ma przejść na inny infotainment (ile w tym prawdy nie wiadomo), ale to może oznaczać ograniczenie aktualizacji,
to bierz RS.
Jak chcesz mieć:
- minimalizm i tylko tablet - przestawienie zajęło mi góra tydzień, przy czym część rzeczy da się ustawiać głosowo i działa to dobrze, zresztą wiele rzeczy ustawia się raz, tylko pytanie czy jest to akceptowalne,
- lepsza pamięć ustawień użytkownika (w tym kierownicy i lusterek)
- większe trochę wymiary (co za tym idzie gorsze trochę nawracanie),
- brak takiej sieci serwisów, jest serwis mobilny,
- aktualizacje regularne OTA, które czasem coś skopią, czasem aktywują nowe funkcje zaszyte w samochodzie lub coś poprawią; ,
- one pedal drive (plus wg mnie)
- jak dużo jeździsz to chyba póki co najważniejsze - tańsze ładowanie na sieci SuC
- lepsza aplikacja
- potencjalny minus - brak AA/Carplay - jeździ na nawigacji natywnej + telefon działa po bluetooth i głosowo (potrafi się zamyśleć, choć w Carplayu miałem podobnie),
- minus - przy małej sieci SuC w PL nawigacja potrafi dziwnie wyznaczać trasy wyłącznie po SuC (po rozbudowie SuC w tym/przyszłym roku będzie lepiej)
- biały kolor - chyba najlepiej wygląda w nowym, szary i czarny subiektywnie źle,
- minus za Elona

- szklany dach (plus i minus) - zawsze o tym marzyłem, w RS brak, a w bliźniaczym ID4 można go mieć
to bierz Teslę.
Jak czytasz forum/grupy na Fb to wiesz, że wiele osób kupowało EV jako np. drugi do miasta, a potem ICE został odstawiony. Z mojego doświadczenia - przyjemność z jazdy EV spowodowała, iż szukam celu podróży w PL/Europie na parę dni/tydzień i jadę (nie było czegoś takiego w ICE).
Pytanie w ile osób jeździsz, bo dla mnie jeżdżąc 2+2 to mniejszego auta niż segment C sobie nie wyobrażam.
Pamiętaj też, iż żadnym samochodem z wyżej wymienionych nie możesz parkować na chodniku - DMC powyżej 2,5t
Podsumowując - trudny wybór, oba samochody są fajne, dadzą fun z jazdy (tylko nie ograniczeniach bo prawko poleci), przy czym dla mnie Tesla jest trochę lepiej przemyślana (np. frunk).