Software 2022.28.1 - to jakaś kpina!

Dmitry

Zadomawiam się
Znalazłem kolejny problem.

Tempomat uwzględniający sytuację drogową (TACC) i Automatyczne kierowanie (Autosteer) uruchamia się następująco:
1. naciśnięcie dźwigni jazdy - włączenie TACC i zadanie aktualnej prędkości.
2. naciśnięcie z przytrzymaniem dźwigni jazdy - włączenie TACC i zadanie aktualnego ograniczenia prędkości z uwzględnieniem ustawionego przesunięcia.
3. naciśnięcie i ponowne naciśnięcie dźwigni jazdy - włączenie TACC i Autosteer i zadanie aktualnej prędkości.
4. naciśnięcie i ponowne naciśnięcie z przytrzymaniem dźwigni jazdy - włączenie TACC i Autosteer i zadanie aktualnego ograniczenia z uwzględnieniem ustawionego przesunięcia.

W 2022.28.1 nie działa opcja 2. :(
Czekawe, a skąd takie opcje ? (#2 i #4). Przeczytałem Owner's manual, i nie ma tam nic takiego

edit: tz mi działa #1, i #3 nie zauważyłem różnicy jak przytrzymują, ale, chyba, zawsze MAX speed jest z uwzględnieniem +X km/h

Last edited:

ciastek

Pionier e-mobilności
2. naciśnięcie z przytrzymaniem dźwigni jazdy - włączenie TACC i zadanie aktualnego ograniczenia prędkości z uwzględnieniem ustawionego przesunięcia.

W 2022.28.1 nie działa opcja 2. :(
Nie pamietam jak to testowałem - lekkim czy mocnym naciśnięciem dźwigni - ale dziś zauważyłem, że na 2022.36.6 opcja 2 działa z mocnym naciśnięciem.

Darek1

Posiadacz elektryka
Codziennie z tego korzystam, bo mi się nie chce kółeczkiem kręcić. Najpierw uruchamiasz tempomat lub autopilota (jeśli tylko tempomat, to musisz odczekać kilka sekund). Następnie bierzesz lekko dźwigienkę w dół. Przytrzymujesz ją aż wskoczy Twoja nowa maksymalna prędkość. Czyli ograniczenie plus limit. Np. Ograniczenie 90km/h, limit 10km/h, wskoczy 100km/h

ciastek

Pionier e-mobilności
@Darek1 , dzięki, ale problem dotyczy włączania tempomatu lub Autosteer i ustawiania szybkości względem aktualnego limitu na raz. Coś, co od 2022.28 przestało działać w niektórych przypadkach.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Codziennie z tego korzystam, bo mi się nie chce kółeczkiem kręcić. Najpierw uruchamiasz tempomat lub autopilota (jeśli tylko tempomat, to musisz odczekać kilka sekund). Następnie bierzesz lekko dźwigienkę w dół. Przytrzymujesz ją aż wskoczy Twoja nowa maksymalna prędkość. Czyli ograniczenie plus limit. Np. Ograniczenie 90km/h, limit 10km/h, wskoczy 100km/h
to samo można osiągnąć dotknięciem znaku ograniczenia prędkości na ekranie

chewbacca

Posiadacz elektryka
to samo można osiągnąć dotknięciem znaku ograniczenia prędkości na ekranie
Tak, ale nie o to w tym wątku chodzi. Chodzi o to, że w pewnym momencie funkcja, o której wspominał @ciastek przestała działać a teraz działa znowu. Potwierdzam - też z niej korzystam. Chodzi o jednorazowe, długie popchnięcie (z przytrzymaniem) dźwigni tempomatu w dół co uruchamia tempomat ustawiając jednocześnie jego prędkość zgodną z obowiązującym w tym momencie ograniczeniem prędkości.