Spadek poziomu baterii przy niskim stanie baterii

darru

Nowy na Forum
Witam

Czy ktoś z was zauważył znikający zasięg przez noc w przypadku niskiego poziomu naładowania baterii. Juz kilkukrotnie przy stanie baterii poniżej 25% (ok 110km zasięgu) który mam wieczorem rano następnego dnia zostaje ok 4% mniej (ok 20 km zasięgu mniej). To jest spadek 2.5kwh w ciągu 10h a samochód stoi w ogrzewanym garażu. Takie sytuacje nie maja miejsce jak stan naładowania powyżej 30%. Sytuacja występuje systematycznie. Niro EV z 2023 wiec na gwarancji jeszcze.

Darek

pbr

Posiadacz elektryka
Witam

Czy ktoś z was zauważył znikający zasięg przez noc w przypadku niskiego poziomu naładowania baterii. Juz kilkukrotnie przy stanie baterii poniżej 25% (ok 110km zasięgu) który mam wieczorem rano następnego dnia zostaje ok 4% mniej (ok 20 km zasięgu mniej). To jest spadek 2.5kwh w ciągu 10h a samochód stoi w ogrzewanym garażu. Takie sytuacje nie maja miejsce jak stan naładowania powyżej 30%. Sytuacja występuje systematycznie. Niro EV z 2023 wiec na gwarancji jeszcze.

Darek
Zdarzyło się że czasem pokazywał spadło 1-2% ale tylko po dojechaniu do rodziców gdzie samochód stał na dworze na mrozie. W garażu ogrzewanym nigdy nic takiego się nie zdarzyło, ale też nigdy nie zostawiam na 30% na noc.

vwir

Pionier e-mobilności
Witam

Darek
Coś tu nie gra. Miałem już 4 elektryki i w żadnym nie było takich atrakcji. Masz tu na przykład Smarta #1 zostawionego na noc i na 8h w ciągu dnia, relatywnie niski poziom baterii:
1743748235917.png

Podobnie w Mach-E:
1743748355954.png
Te spadki o 1-2% które widać to po prostu krótkie podjazdy. W czasie postoju zero jakiegokolwiek spadku.

Last edited:

less

Posiadacz elektryka
Nie zauważyłem czegoś takiego u siebie nawet po 2 tygodniach stania. Zmieniał się tylko prognozowany zasięg w zależności od temperatury

deniro

Zadomawiam się
Ja tak mam i to przy około 35%. Potrafi spaść przez noc 2-3% w ciepłym garażu. Niby zdiagnozowali w ASO ale mówili że żadnych błędów nie widzą. Staram się nie zostawiać auta z takim poziomem baterii. Daj znać jak uda ci się coś dowiedzieć.

less

Posiadacz elektryka
Ja tak mam i to przy około 35%. Potrafi spaść przez noc 2-3% w ciepłym garażu. Niby zdiagnozowali w ASO ale mówili że żadnych błędów nie widzą. Staram się nie zostawiać auta z takim poziomem baterii. Daj znać jak uda ci się coś dowiedzieć.
A nie masz ustawione w apce np. grzania wnętrza na czas gdzieś w środku nocy, co Ci baterie drenuje a rano i tak auto zimne

deniro

Zadomawiam się
A nie masz ustawione w apce np. grzania wnętrza na czas gdzieś w środku nocy, co Ci baterie drenuje a rano i tak auto zimne
odhaczoną mam opcję "Planowana klimatyzacja", muszę przyznać że chyba nigdy z tego nie korzystałem, no bo w garażu ciepło

deniro

Zadomawiam się
w tym wątku poruszałem szerzej temat:

darru

Nowy na Forum
Na razie nic z tym nie robię. Pojadę do ASO na przeglad to im zostawię do diagnostyki samochód. Tak się zastanawiałem czy samochód nie ma jakieś funkcji bufora przy niskim poziomie naładowania i ukrywa te 2kwh. U mnie nigdy sytuacja nie wystąpiła powyżej 30% naladowania