SPADEK ZASIĘGU PO ROKU

starzec

Nowy na Forum
Chciałem podzielić się spostrzeżeniem dot. zasięgu Pego e2008. Otóż u mnie po 12 miesiącach użytkowania i przebiegu 11600 km po naładowaniu do 100% pokazuje zasięg 312 km. Rok wstecz, w identycznych warunkach było 326 km. To jest spadek ponad 4%. Wydaje mi się że to za dużo, biorąc pod uwagę że na szybkich ładowarkach byłem tylko 2 razy. Normalnie ładuję w domu AC max 11KW.

elektryk

Pionier e-mobilności
Chciałem podzielić się spostrzeżeniem dot. zasięgu Pego e2008. Otóż u mnie po 12 miesiącach użytkowania i przebiegu 11600 km po naładowaniu do 100% pokazuje zasięg 312 km. Rok wstecz, w identycznych warunkach było 326 km. To jest spadek ponad 4%. Wydaje mi się że to za dużo, biorąc pod uwagę że na szybkich ładowarkach byłem tylko 2 razy. Normalnie ładuję w domu AC max 11KW.
Największy spadek zasięgu jest na początku eksploatacji i przed tym chyba nie ma żadnej skutecznej obrony.

starzec

Nowy na Forum
Największy spadek zasięgu jest na początku eksploatacji i przed tym chyba nie ma żadnej skutecznej obrony.
być może, ale poczytałem na internetach że przeważnie spadek pojemności nie powinien przekraczać 2 % rocznie

Michal

Pionier e-mobilności
Dane od Tesli pokazujące spadek pojemności baterii w zależności od pokonanego przebiegu - widać największy spadek w obszarze 0-10 tys mil.
1684144501140.png

vwir

Pionier e-mobilności
Na początku wydziela się warstwa pasywacyjna na ogniwach. Zanim to się stanie ogniwa potrafią mieć pojemność nawet wyższą niż nominalna. W czasie jej tworzenia się następuje największy spadek pojemności ogniw. Później się stabilizuje. Najczęściej to jest pierwsze kilka miesięcy i i kilkanście tysięcy kilometrów użytkowania auta.