Sprowadzanie Hyundaia Ioniq 6 z Norwegii – jak to ogarnąć?

szymuspro100

Nowy na Forum
Cześć wszystkim!
Przymierzam się do sprowadzenia Hyundaia Ioniq 6 z Norwegii, bo oferta cenowa jest całkiem korzystna. Wiem jednak, że procedura sprowadzenia auta elektrycznego wiąże się z różnymi formalnościami, zwłaszcza jeśli chodzi o akcyzę. Z tego, co się orientuję, auta elektryczne mają preferencyjne stawki, ale i tak wolałbym wszystko dokładnie sprawdzić, zanim podejmę decyzję.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z importem auta z Norwegii i wie, na co warto zwrócić uwagę? A może macie sprawdzony sposób na szybkie oszacowanie akcyzy? Znalazłem kalkulator akcyzy za samochód, który wydaje się być pomocny, ale każda rada na temat formalności czy ukrytych kosztów byłaby mile widziana!

Dzięki za każdą wskazówkę i pomoc!

krzyss

Pionier e-mobilności
Z norwegi to uzywany to cena pi razy oko + 50% wartosci (nie tego co zaplaciles), bo liczysz clo i vat, akcyzy od elektrykow nie ma.
A nowy to taniej wyjdzie w Polsce :)

OldSeb

Posiadacz elektryka
Jak kolega wyżej napisał akcyzy nie ma ale trzeba uważać na jedną rzecz - jak samochód ma mniej niż 6 miesięcy lub przebieg mniejszy niż 6tys km (wystarczy spełnienie jednego z tych warunków) wówczas jest traktowany jako nowy i trzeba będzie zapłacić od niego VAT co uczyni imprezę nieopłacalną. Norwegia nie jest w UE więc jeszcze dojdzie cło importowe.
Reszta standardowo - tłumaczenie dokumentów i czasami podobno niektóre urzędy wymagają przeglądu aby stwierdzić że samochód ma rzeczywiście napęd elektryczny i przysługuje mu zwolnienie z akcyzy

vwir

Pionier e-mobilności
Od elektryków nie płacisz akcyzy, ale - jak napisano powyżej - jeśli samochód nie został wyprodukowany w UE to zapłacisz VAT i cło. Ogólnie nieopłacalna zabawa.

vwir

Pionier e-mobilności
jak samochód ma mniej niż 6 miesięcy lub przebieg mniejszy niż 6tys km (wystarczy spełnienie jednego z tych warunków) wówczas jest traktowany jako nowy i trzeba będzie zapłacić od niego VAT co uczyni imprezę nieopłacalną.
Mieszasz. Norwegia nie jest w UE, więc VAT tak czy inaczej do zapłaty. 6 mies/6 tys km ma znaczenie gdy kupujesz auto w UE.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Możliwe, do tego akurat nie doszedłem bo rozważałem kupno w Niemczech.

Ironeska

Fachowiec
Do ceny elektryka z ogloszenia musisz doliczyć 10% cła lub akcyzy ( zawsze mi się to myli) i 23% vatu plus inne drobne opłaty