Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Kupię/sprzedam auto elektryczne • OLX/Otomoto/
Sprzedam Hyundai Kona 64-Sprzedana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Wojtekj23, post: 238112, member: 1729"] .... Koną jeździłem 2 lata (bez 2 tygodni) kupiona w Niemczech w maju 2023 jako 2 latek za 26200 euro co przy ówczesnym kursie 4,6 za euro dawało około 120 000 W Polsce wówczas nie było nic interesujące w analogicznej cenie. Pamiętam że forumowicz chciał wówczas za "oczojebną" Kia Soul 129 000. Później nawet zjechał z ceną do mojego limitu, ale wtedy miałem już Konę. Po dwóch latach sprzedałem za 72500. Utrata wartości 47500. W tym czasie przejechałem 45000 km. Można przyjąć że sama utrata wartości to ponad 1 zł na 1 km po tym przemyśleniu zaczęła załamywać się moja koncepcja zakupu kolejnego używanego elektryka do 120000. Oczywiście należy po drugiej stronie umieścić oszczędności na paliwie, które szacuje na jakieś 12-13 tyś zł Pozostałe koszty mniej więcej się znoszą droższe AC bo droższy samochód, tańsze serwisy, zerowa awaryjność. I tu czytając forumowiczów narodziła się nowa koncepcja. Najem z dofinansowaniem. Ponieważ to nasz główny samochód to oprócz codziennego dojazdu do pracy i z powrotem (około 70 km) ma również służyć do wszystkiego innego. Kona była super tylko do pierwszego zadania- dojazdów do pracy. Podróżowanie zwłaszcza zimą to dłuuugie stanie pod ładowarkami. Zdarza mi się również jeździć w 5 osób dorosłych z bagażem i tu też Kona nie daje rady. Przez to odpadają małe Peugeoty czy Citroeny mimo świetnych warunków najmu. Po testach od strony użytkowej na czoło wysunęła się Kia EV 6 prawie wszystko mi w niej pasowało oprócz klamek i nawigacji (ta sama co w Konie czyli nie planuje tras z ładowaniem) ale niestety ich finansowanie dla osób fizycznych jest nie do przyjęcia. I w końcu zwyciężył rozsądek (czytaj kasa) będę Ambasadorem Forda. Czekam na odbiór. Explorer nie wywołał efektu wow ( z wyjątkiem funkcji przewidywanej mocy ładowania i czasu niezbędnego na podgrzanie baterii bo to robi efekt wow ) ale nie mam mu też nic do zarzucenia. Nie ładuje się super szybko (135) ale ja zazwyczaj ładuję się na stacjach mających 100-140. Zakładając analogiczny przebieg powinienem zamknąć się w kwocie za najem poniżej utraty wartości Kony, a będę jeździł fabrycznie nowym autem z gwarancją. Nie wykluczam po zakończeniu najmu i programów dopłat wrócić do koncepcji auta używanego, może nie będzie już Elona w Tesli a Y będą poniżej 120000 zł. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Kupię/sprzedam auto elektryczne • OLX/Otomoto/
Sprzedam Hyundai Kona 64-Sprzedana