[Sprzedany] Sprzedam Nissan Leaf N-Connecta + LED 2021, Salon Polska, Rozszerzona gw. 2026

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Jakie jest rzeczywiste zuzycie w miescie i ile czasu trwa ladowanie z gniazdka, przyjmujac, ze robimy to codziennie, po przejechaniu 100-120 km?
Zużycie zależy od czasu, o ile przy stałych trasach odległość jest taka sama to czas się zmienia, więc jeżeli długo jedziesz to zużycie zimą rośnie bo dłużej grzejesz. W naszym przypadku niemamy garażu, zimą ustawialiśmy tak aby wsiadając było ciepło ( i nigdy nie musieliśmy skrobać szyb itp a wyjazd o 7rano), więc zużycie rosło, do tego trasa 12km - czas jazdy 40min.. więc zużycie: min 14kWh/100 , 16 - latem z klimatyzacją, 24 - zimą przy grzaniu. Bateria ma 36kWh więc policz sobie zasięg. Czas ma wielkie znaczenie, bo kiedy zimą przy -8 pojechał na rekord trasę (88km, czas 1h 15min) i grzejąc tylko siedzenia i kierownicę miałem zużycie 16kWh

MarcinEV

Posiadacz elektryka
W mieście około 13 kWh.
Ładuje nocą. W zależności od potrzeb.
Utrzymuje baterie 40-80%.
Takie ładowanie trwa około 4 h (ladowarka 6kW, realna moc to 4.5kW).

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Jakie jest rzeczywiste zuzycie w miescie i ile czasu trwa ladowanie z gniazdka, przyjmujac, ze robimy to codziennie, po przejechaniu 100-120 km?

Z gniazdka między 22 a 6 rano spokojnie uzupelnisz zasięg 120 km.

vwir

Pionier e-mobilności
Zużycie zależy od czasu, o ile przy stałych trasach odległość jest taka sama to czas się zmienia, więc jeżeli długo jedziesz to zużycie zimą rośnie bo dłużej grzejesz. W naszym przypadku niemamy garażu, zimą ustawialiśmy tak aby wsiadając było ciepło ( i nigdy nie musieliśmy skrobać szyb itp a wyjazd o 7rano), więc zużycie rosło, do tego trasa 12km - czas jazdy 40min.. więc zużycie: min 14kWh/100 , 16 - latem z klimatyzacją, 24 - zimą przy grzaniu. Bateria ma 36kWh więc policz sobie zasięg. Czas ma wielkie znaczenie, bo kiedy zimą przy -8 pojechał na rekord trasę (88km, czas 1h 15min) i grzejąc tylko siedzenia i kierownicę miałem zużycie 16kWh
Czy Ty przypadkiem nie piszesz o wersji bez pompy ciepła? Z mojego doświadczenia gdy masz pompę ciepła to zużycie na ogrzewanie jest na poziomie 1-2kW, więc w praktyce bardzo małe. Przez godzinę "ucieknie" może ze 2kWh, czyli jakieś 5% baterii.
U mnie zużycie średnie z całego roku to 16kWh/100km. Czyli ładując 10A ze zwykłego gniazdka potrzeba około 7h na uzupełnienie takiej ilości energii. Przy natężeniu 16A wystarczy już 5h, ale nie polecam do tego używania zwykłego gniazdka (wypalają się styki w gniazdku). Gdy zainwestujesz w wallboxa to zamkniesz się w 3h, w zależności od możliwości instalacji w Twoim domu.
Przy czym średnia 16kWh/100km oznacza około 13-14 latem i około 18-19 zimą.

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Czy Ty przypadkiem nie piszesz o wersji bez pompy ciepła? Z mojego doświadczenia gdy masz pompę ciepła to zużycie na ogrzewanie jest na poziomie 1-2kW, więc w praktyce bardzo małe. Przez godzinę "ucieknie" może ze 2kWh, czyli jakieś 5% baterii.
Mam wersję Tekna z pompą ciepła, zużycie jest wysokie zimą bo w aucie ma być ciepło gdy wsiadamy do niego, to są min 2 odpalenia dziennie, jeżeli doliczy do tego kolejne odpalenia bo gdzieś trzeba jechac (i wrócić) to się robi.
Co do średniej to nie możesz tak tego liczyć, bo pytanie ile jeździsz zimą a ile latem, u nas była kolosalna różnica, zima w weendy jesteśmy w domu a gdy ciepło to zawsze się gdzieś jeździło, w zimowe miesiące robimy około 1000km miesięcznie, a latem 1600-1800 (dochodzą trasy powiatowe).
Gdy chesz mieć ciepło, często odpalasz itp to zimą spalanie jest gigantyczne (w naszym przypadku).

vwir

Pionier e-mobilności
Mam wersję Tekna z pompą ciepła, zużycie jest wysokie zimą bo w aucie ma być ciepło gdy wsiadamy do niego, to są min 2 odpalenia dziennie, jeżeli doliczy do tego kolejne odpalenia bo gdzieś trzeba jechac (i wrócić) to się robi.
Co do średniej to nie możesz tak tego liczyć, bo pytanie ile jeździsz zimą a ile latem, u nas była kolosalna różnica, zima w weendy jesteśmy w domu a gdy ciepło to zawsze się gdzieś jeździło, w zimowe miesiące robimy około 1000km miesięcznie, a latem 1600-1800 (dochodzą trasy powiatowe).
Gdy chesz mieć ciepło, często odpalasz itp to zimą spalanie jest gigantyczne (w naszym przypadku).
U mnie leaf to tzw drugie auto w rodzinie, które służy do dojazdów do pracy i sklepu, żadnych spontanicznych tras. Więc przebieg zimą jest identyczny jak latem. Jest jedna zasadnicza różnica: u mnie auto stoi w ogrzewanym garażu, więc wystarczy mu sama pompa ciepła i utrzyma 21-22 stopnie w środku (takie mamy najczęściej ustawienie). U Ciebie stoi pod chmurką, więc pewnie na początku musi użyć grzałek, żeby w rozsądnym czasie dogrzać kabinę. Stąd może wynikać różnica. Ale znowu - nie chodzi o czas przejazdu (tak jak to napisałeś wyżej) tylko o ilość odpaleń i zagrzań od zera. Z tym się już zgodzę. Zresztą popatrz na zużycie energii - na ogrzewanie zimą (gdy już się zagrzeje kabina) idzie tak jak pisałem ok 1-2kW. A to nie ma prawa robić wielkiej różnicy.

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Zresztą popatrz na zużycie energii - na ogrzewanie zimą (gdy już się zagrzeje kabina) idzie tak jak pisałem ok 1-2kW. A to nie ma prawa robić wielkiej różnicy.
Przyjmijmy 2kW, ktoś spędza w aucie 2h, to daje 4kWh które dodatkowo trzeba zużyć dzienni, jak wieźmiemy niskie letnie zużycie 14kwh/100km to okazuje się że na ogrzewanie zużyłeś tyle energii ile normalnie potrzebowałeś aby przejechać 28km... to dużo jest.. Mam kolejne EV co ma 77kWh użytecznej i w nim już pompy ciepła niema, zobaczymy zimą, nie brałem bo w tak dużej baterii to 4kwh to mały %, ale już jak masz dostepne 36 to się robi (a jak ktoś ma leafa1 z baterią 24 co defacto ma 17..)...
Ja uważam że jak bierzesz EV co ci zasięg starczy na styk to zawsze ci zabraknie... Musi być jakaś rezerwa

adamusek

Posiadacz elektryka
ja mam trochę łatwiej bo oprócz pompy ciepła mam webasto na ropę ;)

KrzysztofFly

Moderator

adamusek

Posiadacz elektryka
nieduży zapas wystarcza na długo, bak ma chyba 13L, wsadzony jest fabrycznie 5kW Eberspaher Hydronic II D5Z-F, zużycie 0.26-0.64 l/h więc damy radę. 2-3 minuty i ciepło ;) Taka ekologia ;)