A już się sprzedał ten Leaf? Bo przestałem śledzićSwoją drogą - widzicie w jakim wątku o tym piszemy?Chyba nawet ogłoszenie Cava nie miało tylu podstron
![]()
A już się sprzedał ten Leaf? Bo przestałem śledzićSwoją drogą - widzicie w jakim wątku o tym piszemy?Chyba nawet ogłoszenie Cava nie miało tylu podstron
![]()
Zgoda. Ale gdy ktoś Ci próbuje pomóc to można to ogarnąć, a nie wysyłać go do podstawówki i pisać o wąsach babki.No niestety trzeba przyznać że system rozliczeń prądu w naszym kraju nie jest jakiś super uproszczony (delikatnie mówiąc). Do tego zamrożenia, limity, upusty, zwroty i generalnie nie jesteś w stanie zrobić sobie rzetelnej symulacji kosztów bo jutro może być nieaktualna. Zakładam że conamniej połowa społeczeństwa nie rozumie swojej faktury za prąd ale nie dziwi mnie to.
Tak, rzeczywiście + VAT, ale to i tak nie wyjdzie za cholerę 1,11 / 1,70, bo wychodzi: 0,956 / 1,216Do cen jakie podałeś Michał jeszcze oczywiście 23% vat.
I dlatego, kazdego dnia, gryze sie w dupe, ze nie zamontowalem PV - bylo wiele podejsc, ale nie mial to byc docelowy dom.Przy obecnych cenach i prognozach nowych cen prądu to EV+PV to jest obowiązkowy pakiet. W innym wypadku korzystanie z EV nie jest tak przyjemne dla portfela.
Tak, ja na zadne limity nie patrze - zerknalem po prostu na cennik, zeby porownac z PGE.Generalnie przy aucie (prawie) zawsze się opłaci G12x. Do limitu i od limitu można sobie darować, bo ten sztuczny limit zjada normalne gospodarstwo domowe, więc auto zawsze zużyje ponad.
To załóż teraz, weź najmniejsza instalacje aby dotacja kwotowa była największym % inwestycji, do tego bateria itp. im mniej wydasz to szybciej ci się zwróci.I dlatego, kazdego dnia, gryze sie w dupe, ze nie zamontowalem PV - bylo wiele podejsc, ale nie mial to byc docelowy dom.
To teraz mam.
ZWOLNIJ troche.Skąd Ty bierzesz te ceny? Co to są za brednie?
Kompletna glupota to wykazujesz sie Ty i dalej w to brniesz.Ale przecież wyjaśnił już, jak liczył te swoje "rewelacje". Wziął cały rachunek i podzielił przez ilość kWh. Kompletna głupota, ale gdy mu to próbowałem wyjaśnić to wyskoczył na mnie jakbym mu matkę obraził. Wystarczy, że ma jakieś "opłaty handlowe" czy inne wynalazki i już ma wesoło na rachunku. U mnie kiedyś Tauron wyskoczył z opłatą handlową rzędu 100pln. Naliczoną wstecz. Dopiero po interwencji w URE to cofnęli.
Swoją drogą - widzicie w jakim wątku o tym piszemy?Chyba nawet ogłoszenie Cava nie miało tylu podstron
![]()
Wiesz co, mialem taki zamiar, ale przy obecnym systemie rozliczen, to CHYBA nie ma wiekszego sensu - tak przynajmniej twierdza ludzie, ktorzy przedstawiali mi jakies wyliczenia.To załóż teraz, weź najmniejsza instalacje aby dotacja kwotowa była największym % inwestycji, do tego bateria itp. im mniej wydasz to szybciej ci się zwróci.
Ma sens przy maksymalnych dotacjach, chyba że czekasz na "po wyborach" i zmiany w programie mój prąd które cześć komitetów zgłasza i ma w swoich postulatach.Wiesz co, mialem taki zamiar, ale przy obecnym systemie rozliczen, to CHYBA nie ma wiekszego sensu - tak przynajmniej twierdza ludzie, ktorzy przedstawiali mi jakies wyliczenia.
Poza tym, zadne dotacje chyba gwarantowane nie sa?
Zależy co masz na myśli "ma sens". Ludzie często myślą po staremu tzn instalacja PV ma spodowować że nie płacę rachunków, a to już nie jest takie łatwe, tzn coraz większą inwestycję trzeba zrobić aby taki efekt osiągnąć tylko pytanie po co. Gdy nic nie zrobisz to ... będzie jak będzie, możesz coś zrobić i chociaż mniej płacić. Na nowych zasadach na kWh wysłanych do sieci się traci, trzeba je konsumować, czyli im więcej wysyłasz (czyli musisz mieć większą instalacja czyli większą inwestycje) to ty więcej tracisz (tracisz w znaczeniu marnujesz potencjał inwestycji).Wiesz co, mialem taki zamiar, ale przy obecnym systemie rozliczen, to CHYBA nie ma wiekszego sensu - tak przynajmniej twierdza ludzie, ktorzy przedstawiali mi jakies wyliczenia.
Poza tym, zadne dotacje chyba gwarantowane nie sa?