Nie, ja na nic nie czekam - ale nie znam sie na dotacjach, jestem osoba fizyczna + czytalem tu czy tam, ze dotacja moze byc taka lub taka lub moze nie byc jej wcale.Ma sens przy maksymalnych dotacjach, chyba że czekasz na "po wyborach" i zmiany w programie mój prąd które cześć komitetów zgłasza i ma w swoich postulatach.
Myle sie?
Maks co moge zalozyc, to okolo 6 kW.Zależy co masz na myśli "ma sens". Ludzie często myślą po staremu tzn instalacja PV ma spodowować że nie płacę rachunków, a to już nie jest takie łatwe, tzn coraz większą inwestycję trzeba zrobić aby taki efekt osiągnąć tylko pytanie po co. Gdy nic nie zrobisz to ... będzie jak będzie, możesz coś zrobić i chociaż mniej płacić. Na nowych zasadach na kWh wysłanych do sieci się traci, trzeba je konsumować, czyli im więcej wysyłasz (czyli musisz mieć większą instalacja czyli większą inwestycje) to ty więcej tracisz (tracisz w znaczeniu marnujesz potencjał inwestycji).
Jeżeli np twoja instalacja będzie mieć w piku 3kW mocy i bedziesz w stanie zjeść odrazu np 1.5kW to defacto marnujesz 50% (inwestycji), ale jak będziesz np miał instalacje o mocy 6kW to będziesz marnował 75%.. (bo zużywasz tylko 1.5kW).
Pomyśl:
- mała instalacje PV
- dobry falownik
- magazyn
- taryfa nocna - i ładowanie tego magazynu w nocy np zawsze zimą i oddawanie spokojne w ciagu dnia na dom i do sieci. Skoro mają być ceny godzinowe w przyszłości to będą drogie godziny z cenami powyżej średniej w których wypchniesz prąd z baterii.
To ma szanse wypalić, ja mam PV na starych warunkach wiec nie kombinuje, gdybym nie miał to bym tak zrobił ale inwestując mały kapitał (najwiecej dotacji przytulić), zawsze można rozbudować
Wiec magazyn 6 czy 10 kWh za (jednak) gruba kase, nie ma praktycznie zadnego przelozenia na EV, a moze miec na codzienne zuzycie pradu.
Ale jak wspomnialem powyzej - poprosilem ludzi, ktorzy zyja z takich inwestycji, a sa moimi kolegami o prosta konkluzje i uslyszalem, ze nie ma to ekonomicznego sensu w moim przypadku.
ALE: widze w Twoim wpisie sformulowanie: ladowanie magazynu w nocy - czyli zasilanie go z sieci, przy tanszej taryfie, tak?