Ja jednak wrócę do meritum tego tematu. Ale po kolei.
Leaf się nie sprzedał jeszcze. Na razie nie jest wystawiony. Ale oferta wciąż jest na sprzedaż. Jestem otwarty na rozsądne negocjacje.
Czas ładowania
Kolega wcześniej pytał o czasy ładowania. Pomyślałem, że pokaże jak to wygląda z poziomu auta.
Poszczególne czasy ładowania do 80% oraz 100% w zależności od mocy ładowania.
3 kW:
I tak by default dostaje się cegłę od nissana, gdzie moc ładowania jest na poziomie 2.2 kW.
To najwolniejsza opcja ładowania, ale do trybu miejskiego w zupełności wystarczy. W naszym przypadku wystarcza nawet na krótkie trasy do 180 km.
Warto jednak zaznaczyć, że przy takim ładowaniu są największe straty energii.
6 kW:
Tutaj trzeba będzie dokupić "ładowarkę" (evse), która pozwoli na ładowanie auta z wiekszą mocą.
Ograniczeniem tutaj jest ładowarka pokładowa samochodu, która w leafie to 6.6 kW.
do 50kW
Tak zwane szybkie ładowanie, ale to już prądem stałym.

:
Klima/Grzanie
W dyskusji był też fragment o energii zużywanej na klimatyzację czy ogrzewanie.
Akurat jeszcze się nie grzejemy, ale poniżej dane z auto przy włączonej klimatyzacji. Auto ma pompę ciepła.
Auto jest garażowane, wiec tutaj rzeczywiście nie zużywamy wiele energii na dogrzanie auta, a pompa ciepła dobrze utrzymuje temperatura. Tutaj widać, zużycie energii przez klimę oraz ile wrośnie zasięg po wyłączeniu AC.
Darmowe ładowanie
Nie zgodzę się, że darmowe ładowanie się skończyło. Jest wręcz lepiej. W Poznaniu stawiane są nowe ładowarki przy lidlach. Do tego są ładowarki przy sieci Kaufland.
Ostatnio nawet kilka razy stały one puste i można było skorzystać. Niektórzy ładują się tylko tam, regularnie widuje na jednym z lidlów tą samą czarną Teslę model Y, która okupuje ładowarkę.
To chyba tyle. Apeluje o dyskusję bez agresji

Bo wątek zaniżył poziom.
Ja uważam, że to auto świetnie może służyć jeszcze wiele lat. Jeden woli teslę, dla drugiego leaf będzie wystarczający. Kwestia świadomej decyzji.