Stacja ładowania przyszłości

Slawomir

Zadomawiam się
Robi wrażenie, szkoda, że u nas takich nie ma :(

Last edited:

p0li

Pionier e-mobilności
jako uzupełnienie tej informacji:
- jest planowane rozbudowanie stacji (w miarę potrzeby ) o kolejne 84 miejsca ładowania i do przepustwości 4000 samochodów dziennie
- z ciekawostek - załoga stacji otrzymała nową nazwę - Ladewarte/inen (nie ma dosłownego tłumaczenia - ale na moją logikę bardziej pasowałyby to do klientów),
- jest darmowe wifi, są miejsca do pracy, plac zabaw dla dzieci i taras widokowy.
- płacić można apką ale także jak na normalnej stacji benzynowej - w kasie - docelowo - ma być wszystko automatyczne

reszta ciekawych informacji jest tu:

i tu:

generalnie w .de ostro się wzięli za rozbudowe infrastruktury - widze jak praktycznie w ciągu kilku miesięcy w mojej okolicy powstało/powstaje mnóstwo nowych ładowarek, każda większa stacja benzynowa stawia słupki z mocami 150/350kW

póltora roku temu zbudowaliśmy samochód z eksperymentalną instalacją 600V, żeby go naładować DC musieliśmy lawetą wozić go Hamburga 70km (bo tylko tam była ładowarka do 1000v przy salonie porsche), teraz Aral 2km od naszej firmy postawił dwa takie słupki)

szkoda że w .pl na razie sie mówi o elektromobilności a z tego co czytam - robi niewiele

danielm

Pionier e-mobilności
szkoda że w .pl na razie sie mówi o elektromobilności a z tego co czytam - robi niewiele
wypraszam sobie takie ataki :) robi się bardzo dużo. wprowadza się najbardziej surowe przepisy przeglądów stacji, dzięki czemu Ionity musiało czekać prawie rok na uruchomienie 2 słupków na które wydali pewnie z milion złotych, Greenway podobnie czeka dobre pół roku mimo swojego doświadczenia. Nawet Tesla która stawiała swoje superchargery na metalowych paletach żeby omijać nasze prawo, teraz od kilku miesięcy nie może odpalić lokacji w Białymstoku.
Do tego największy dostawca paliwa Orlen, nastawiał wszędzie swoich ładowarek, ale za każdą próbę ładowania blokuje na karcie 200zł traktując nas jak złodzieji, a ładowarki ma tak wadliwe że niektórzy za 5tym razem to coś odpalili dzięki czemu przez ponad tydzień mieli 1000zł zablokowane.
Także nie mów że nic się robi w naszym pieknym kraju :) (o dopłatach nie wspomne)

ELuk

Pionier e-mobilności
Zastanawia mnie tylko lokalizacja tak dużej stacji. Tam tylko A8 leci. Jak by koło Ulm była, albo koło obwodnicy Monachium, to bym lepsze zastosowanie dla siebie widział.
Ale może to bardziej ma być pokazówka możliwości. I mam nadzieję zapowiedź bliskiej przyszłości.
A tak a propos Polski, Orlenu i oczekiwań.
Tam ta stacja jest prywatna nie państwowa, nie związana z biznesem naftowym, więc ten tego, wicie, rozumicie. Poza tym u nas pełna prywatyzacja firm paliwowych skutkowałaby przejęciem przez np Lukoil (z racji kierunku głównego źródła dostaw), a tu trudno oczekiwać byłoby odejścia od soku z dinozaura. Dla gospodarek opartych na sprzedaży ropy elektryfikacja jest śmiertelnym zagrożeniem.