Status "In use" na plugshare dla ładowarek greenway

vwir

Pionier e-mobilności
Może to żadna nowość, ale do tej pory jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Plugshare ściąga z greenway status złącza na ładowarkach. Dzięki temu bezpośrednio na plugshare można się dowiedzieć, że ładowarka jest zajęta.

Załączyłem zrzuty z tej samej lokalizacji z plugshare i greenway. Zwróćcie uwagę, że na plugshare zniknęła informacja 'available' przy chademo (bo gdy CCS jest zajęte to nie da się ładować na chademo).

Żeby nie było - nie chodzi o to, że ktoś się zameldował na plugshare. Meldunków brak od 4 Marca.

Attachments

• Screenshot_20220307_142538.png
    Screenshot_20220307_142538.png
    32 KB · Liczba wyświetleń: 13
  • Screenshot_20220307_142743.png
    Screenshot_20220307_142743.png
    27,8 KB · Liczba wyświetleń: 14
  • Screenshot_20220307_143305.png
    Screenshot_20220307_143305.png
    141,5 KB · Liczba wyświetleń: 12

Michal

Moderator
Dodam, że takie same dane są dostępne w Google Maps.

Cav

Pionier e-mobilności
Od dawna tak jest.
Ionity działa w plugshare tak samo.

Tylko Orleny oczywiście nie przesyłają danych, bo po co.
I niestety Kauflandy/Lidle też nie.

tenOr

Posiadacz elektryka
Uwaga na statusy w Plugshare, bo odświeżają się co... nie wiem... co 10, może 15 minut.
Miałem kilka przypadków, gdzie wg PS GW jest zajety, a jest pusto. Albo odwrotnie - ktoś do mnie na PS pisze czy jestem, bo status GW wolne, ale przeciez zarejestrowalem sie i laduje.

Michal

Moderator
Miesiąc temu miałem tak nawet z Teslą - w Ciechocinku pokazywało mi 2 wolne stanowiska, dojeżdżam, nadal pokazuje 2 wolne, a nie ma nikogo :p

Gandalf

Pionier e-mobilności
Miesiąc temu miałem tak nawet z Teslą - w Ciechocinku pokazywało mi 2 wolne stanowiska, dojeżdżam, nadal pokazuje 2 wolne, a nie ma nikogo :p
To mnie akurat zastanawia (nie wiedza tylko zgadywanka) bo to może uwzględniać też nadchodzące ładowania. Tj. użytkowników, którzy niedługo będą się ładowali bo właśnie tu jadą.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Uwaga na statusy w Plugshare, bo odświeżają się co... nie wiem... co 10, może 15 minut.
Miałem kilka przypadków, gdzie wg PS GW jest zajety, a jest pusto. Albo odwrotnie - ktoś do mnie na PS pisze czy jestem, bo status GW wolne, ale przeciez zarejestrowalem sie i laduje.
Byłem na "spotkaniu pod stacją ładowania GW" ;-) przez dłuższy czas i mimo iż była zajęta przez dwa pojazdy od co najmniej pół godziny to ciągle status miała zielony :-/