Strefy czystego transportu.

Norbert

Posiadacz elektryka

Czy ja dobrze widzę? Czy ja dobrze czytam?

Mam EV jedno zielone tablice, drugie białe. To z białymi nigdy nie powstało jako ICE.

I jeszcze na oba w razie czego mam sobie nabyć naklejki w każdej gminie która to wprowadzi?

Chyba ktoś ostro odjechał... :)

Michal

Moderator
Ktoś ma szwagra grafika, który musiał zarobić ;)

gim-kg

Pionier e-mobilności
Ale elektryki z zielonymi tablicami nie będą potrzebować żadnych naklejek, gdyż z mocy ustawy są dopuszczone do poruszania się w takiej strefie. Jak masz w elektryku białe tablice to możesz je wymienić na zielone. @Bronek tak robił.

danielm

Pionier e-mobilności
Ale elektryki z zielonymi tablicami nie będą potrzebować żadnych naklejek, gdyż z mocy ustawy są dopuszczone do poruszania się w takiej strefie. Jak masz w elektryku białe tablice to możesz je wymienić na zielone. @Bronek tak robił.
ale media nie mają pojęcia więc piszą bzdury robiąc zamieszanie. choć w tym kraju już nic mnie nie zdziwi

gim-kg

Pionier e-mobilności
Każda gmina może warunkowo dopuścić na okres 3 lat od założenia strefy inne samochody niż wymienione w ustawie za dodatkową opłatą. Wtedy takie samochody musza być oznaczone wspomnianą naklejką w celu weryfikacji.

Bronek

Pionier e-mobilności
(....) Jak masz w elektryku białe tablice to możesz je wymienić na zielone. @Bronek tak robił.
Robiłem to w Tesli ( kupiona przed zielonymi.
Nie wiem jak teraz ale mieli zgryz, jak to zrobić. Więc chyba poszlismy w kradzież lub zniszczenie białych? Wiem, że wtedy jeszcze nie wszystko dzialało, zresztą czy teraz działa? Ni ch.. Hu.. Vide akcyza i kwity.
OF a propos aczkolwiek niekoniecznie :) dzisiaj byłem w ZUSie w sprawie Ojca(99lat) i z kazdym dniem czuję jakbym żył w latrynie, gdzie ciagle ktoś na mnie wali nowa porcję....
Koniec Offu.
Tesla była nasza od samego początku , Leaf jest w leasingu i tu sie zmienic nie dało, nie chciało, nie mozna było???
Ale to nie szkodzi, bez tych tablic tez auto ma uprawnienia. Ja oznakowalem nalepką customową - "auto z wtyczką. Na wszelki wypadek by nie ganiaći nie odkręcać mandatów.

Last edited:

danielm

Pionier e-mobilności
Robiłem to w Tesli ( kupiona przed zielonymi.
Nie wiem jak teraz ale mieli zgryz, jak to zrobić. Więc chyba poszlismy w kradzież lub zniszczenie białych? Wiem, że wtedy jeszcze nie wszystko dzialało, zresztą czy teraz działa? Ni ch.. Hu.. Vide akcyza i kwity.
OF a propos aczkolwiek niekoniecznie :) dzisiaj byłem w ZUSie w sprawie Ojca(99lat) i z kazdym dniem czuję jakbym żył w latrynie, gdzie ciagle ktoś na mnie wali nowa porcję....
Koniec Offu.
Tesla była nasza od samego początku , Leaf jest w leasingu i tu sie zmienic nie dało, nie chciało, nie mozna było???
Ale to nie szkodzi, bez tych tablic tez auto ma uprawnienia. Ja oznakowalem nalepką customową - "auto z wtyczką. Na wszelki wypadek by nie ganiaći nie odkręcać mandatów.
u mnie podobnie. poleciałem po tablice 4tego stycznia 2020 zanim się urzędnicy połapali że się nie da wymienić białych na takie same zielone. i 0d 9 stycznia jeżdżę na zielonych bez wymiany naklejki na szybie

tokwi

Pionier e-mobilności
Chyba ktoś poszedł po rozum do głowy
Wczoraj senat klepnął tą ustawę: http://orka.sejm.gov.pl/proc9.nsf/ustawy/3251_u.htm

W sprawie nalepek wprowadza ona:
[1] - w Art.2 - udostępnienie publicznego API
„Każdemu zainteresowanemu, po podaniu numeru rejestracyjnego pojazdu, udostępnia się, za pośrednictwem usługi sieciowej, następujące dane pojazdu:
1) markę, typ i model (nazwę handlową);
2) poziom emisji zanieczyszczeń (normy EURO);
3) rodzaj paliwa, rodzaj pierwszego paliwa alternatywnego, rodzaj drugiego paliwa alternatywnego;
4) rok produkcji.”

[2] - i w Art.12 bohatersko rozwiązuje problem naklejek, który powstał
„W celu identyfikacji pojazdów samochodowych, o których mowa w ust. 1, oraz korzystających z wyłączeń na podstawie ust. 4, uprawnionych do wjazdu do strefy czystego transportu, rada gminy w uchwale ustanawiającej strefę czystego transportu określa sposób kontroli wjazdu do strefy czystego transportu:
1) poprzez obowiązek oznaczenia pojazdów samochodowych nalepką umieszczaną w lewym dolnym rogu przedniej szyby pojazdu lub
2) za pomocą danych pozyskiwanych z centralnej ewidencji pojazdów, o której mowa w art. 80a ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym.”;