Stuk z zawieszenia - ktoś, coś ?

Krystian85

Zadomawiam się
Witam,
jak w temacie. Jest głośny stuk, jakby ktoś kopnął w oponę całej siły. Ale tylko przy zmianie kierunku jazdy (przód tył) przy ruszaniu autem, przy skręconych kołach. Ciężko mi stwierdzić co to może być. W trakcie jazdy żadnych stuków ani puków, cisza. Gdyby to było "zwykłe" auto można by się było spodziewać stuków z przegubów. Czasami luźne klocki hamulcowe tak robią ale skąd nagle luz... Jakieś pomysły ?

6a8

Posiadacz elektryka
Przeguby przecież są ( chyba że masz RWD ). Sprawdź dokręcenie kół. Dziwne dźwięki bywają od kołpaków, i klocków klejących się do tarczy. Było trochę o takich przypadkach.
Aha, uzupełnij stopkę o informacje dotyczące samochodu. Łatwiej wtedy coś podpowiadać.

Krystian85

Zadomawiam się
Mam to samo. Opona ociera o chlapacz z przodu.
W moim przypadku to wykluczone i to nie dźwięk ocierania, bardziej jak by ktoś kopnął w koło. Zakładam przyklejające się klocki hamulcowe. Będę miał czas dopiero w sobotę tam popatrzeć.

Last edited:

Krystian85

Zadomawiam się
Wracam z info, wygląda na to że problem został zlokalizowany. Ku przestrodze wszystkim którzy nie serwisuj a hamulców ( ja tego nie robiłem od kiedy kupiłem auto - 107 tys. przebiegu). Do tego doszły zapieczone sworznie mocujące klocki hamulcowe. 2 udało się wybić bez ich uszkodzenia, jeden się ugiął ale wyszedł a jeden ugiął się na tyle że trzeba było go wycinać i wyciągać w kawałkach. Na szczęście nowy komplet ze sprężynkami to koszt 45 zł. Ale strach że zacisk hamulcowy się rozleci w trakcie ich wybijania nie wart niczego (nie polecam).

Poniżej foto stukającego, rozpadniętego klocka hamulcowego.
Zdjęcie WhatsApp 2025-03-31 o 08.17.33_b015db26.jpg
Zdjęcie WhatsApp 2025-03-31 o 08.17.34_23090c18.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-03-31 o 08.17.33_2a2fb393.jpg
Zdjęcie WhatsApp 2025-03-31 o 08.17.33_5a83147c.jpg