JareG
Pionier e-mobilności
Sorry, pomerdało mi się - miałem na myśli GW 90kW przy zjeździe z A1 na DK72, koło Netto. Tam był booster, i piszą ludzie, że wybył.Jest cały czas jeśli mówimy o GW przy Outlet Ptak. Mieszkam niedaleko i ładowałem tam auto zaraz po zakupie bo nie zdążyłem zrobić gniazda w domuBywam tam średnio kilka razy w tygodniu i odkąd go postawili stoi cały czas.
No niestety elektryki dają radę do 100/h, potem jest coraz słabiej. Dopóki nie rozbudują infrastruktury trzeba szanować pedał 'gazu'Pewnie miałem pecha, ładowałem auto 40minut przy stanie baterii 20% i ledwo starczyło na pokonanie drogi do domu, około 100km. Dodam że nie jeżdżę 90-100km/h. Nie po to kupuję auto za 300tysi z pompą ciepła rekuperacją klimatyzacją szmerami bajerami i klinkierami żeby się ciągnąć za tirem w czapce i szaliku 🤨 (oczywiście specjalnie przerysowuję).
Chyba tylko Tesla daje sobie radę z szybszym jeżdżeniem. Cała reszta to 120/h i finał, powyżej zaczyna się walka o zasięg.Owszem jeżdżę szybko, dynamicznie i często naginam przepisy (ale o tym cichosza 😜 ) Niemniej jestem świadom ograniczeń aut elektrycznych i świadomie kupiłem Enyaqa (powolny jak na elektryka) ale jazda autostradą z prędkością 130-140 to chyba nie powinno być nic ekstra. Nie narzekam na zużycie prądu, chcę jeździć tak jak chcę i za to płacę,
Ja bym powiedział, że bardziej piętnujesz elektryki niż infrastrukturęReprezentuję branże ogólnie mówiąc wykończeniową i bywam sporo za Odrą. Tam też nie jest idealnie oczywiście ale jak sie buduje osiedle to najpierw jest cała infrastruktura. Zanim powstaną domy są ulice. Mam wrażenie że podobnie jest z elektromobilnością, ładowarek nie ma może jakoś spektakularnie dużo ale na głównych trasach (których defacto jest dużo dużo więcej niż w PL) jakoś nie widzę problemu z ładowaniem. Tak teoretycznie bo jeszcze nie byłem Skodą ale planuje trasę do znajomych przez całe Niemcy i owszem będę jechał 11 godzin zamiast 10 ale to jest absolutnie do przyjęcia bo wiem że po drodze mam zawsze klika opcji na ładowanie i to nie typu czy 11kW czy 40kW a może trafie w totka i będzie 70kW. Tylko mogę liczyć na 50-125kW (do 350 ale Skoda i tak nie łyknie więcej). To jest przepaść i nie ma z tym co dyskutować. Trzeba piętnować co czynię tym tematem dokładając malutką cegiełkę przy okazji poznając inne aspekty elektomobilności bo jestem pewnie jeszcze bardzo zielony w temacie (broń boże nie ekologiczny tylko poprostu głupi 😁 )
Infrastruktura u nas jest jaka jest czyli do dupy, ale się zmienia. Jeszcze 2-3 lata temu nie kupiłbym elektryka, bo nie było jak się tym przemieszczać po Polsce w sensowny sposób (słabo z ładowarkami, i małe baterie i słaba wydajność.. a Tesla za droga, TM3 dopiero sie pojawiła), a dziś kupiłem i się przemieszczam. Tyle, że nie spieszę się 🤣
Także pozdro 🍻 peace@love (nie czytać PiS@love bo to nie idzie w parze) i wszystkiego najlepszego w nowym 22 roku 👍 A i jeszcze zdrowia zdrowia, zdrowia i jeszcze raz dużo pieniędzy na prąd w gniazdku 😁
Pozdrawiam