Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
SZYBKIE stacje ładowania: GreenWay, Ionity, ...
Tematy ogólne
Świat to za mało.. czyli auto daje radę tylko prądu brak
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="RadaR, post: 27395, member: 768"] No widzisz, z Ursusa przez Błonie masz 20km dalej. Ja z Łodzi mam 20km bliżej. Na modlinie byłem juz dziesiąt razy (spalinówką) i zawsze lepiej jest przez Błonie. Bliżej, szybciej i spokojniej. Jazdy krętą drogą przez las się nie boję :P Nie wiedziałem że jest darmowy :) Tak zupełnie prąd za darmo??? Niemniej jak sam piszesz skoro darmowy to pewnie "baby z Radomia" okupują zaciekle 🤣 Druga sprawa to to że jednak trzeba prawie 10km nadrobić i znowu czas niepewność itd itp. Tak wiem powiecie że narzekam że w końcu trzeba sie przyzwyczaić że jeżdzi sie elektrykiem, nie odrazu Rzym zbudowano i takie tam pierdu pierdu a ja powiem GÓWNO i to wielkie! Dziś nie ma ograniczeń technologicznych (w tej kwestii) jest tylko dobra wola ludzi a ludzie jak to ludzie mają w dupie innych ludzi i liczy się tylko kasa i "moje JA". Znowu wracamy do tego że ta cała ekologigia (tutaj elektromobilność) to tylko niezbyt przemyślana i udana proteza którą większość wykorzystuje do pomnażania kasy. Ja nie udaję że kupiłem auto elektryczne żeby być eko, żeby chronić środowisko bo wiem to że jeżdżę autem elktrycznym w żadnym razie nie chroni środowiska. Po prostu zatruwa je inaczej, nie tak bezpośrednio. Nie kłuje w oczy, a raczej nos, że dymi z rury. A recykling baterii a ślad węglowy przy produkcji itp itd. Do tego zmusza się ludzi do kupowania o wiele droższych produktów w imię ekologii? Kolejna dupa bo żeby zarobić na te ekologiczne produkty muszę więcej pracować i wytwarzać większy ślad węglowy 😂 Do tego dochodzi kwestia stricte z tematu czyli wygoda podróżowania... kiepska szczerze mówiąc i jeśli ktoś chce to zawsze znajdzie plusy pośród minusów i na odwrót ale z faktami ciężko polemizować ;) Jest cały czas jeśli mówimy o GW przy Outlet Ptak. Mieszkam niedaleko i ładowałem tam auto zaraz po zakupie bo nie zdążyłem zrobić gniazda w domu :P Bywam tam średnio kilka razy w tygodniu i odkąd go postawili stoi cały czas. Pewnie miałem pecha, ładowałem auto 40minut przy stanie baterii 20% i ledwo starczyło na pokonanie drogi do domu, około 100km. Dodam że nie jeżdżę 90-100km/h. Nie po to kupuję auto za 300tysi z pompą ciepła rekuperacją klimatyzacją szmerami bajerami i klinkierami żeby się ciągnąć za tirem w czapce i szaliku 🤨 (oczywiście specjalnie przerysowuję). Owszem jeżdżę szybko, dynamicznie i często naginam przepisy (ale o tym cichosza 😜 ) Niemniej jestem świadom ograniczeń aut elektrycznych i świadomie kupiłem Enyaqa (powolny jak na elektryka) ale jazda autostradą z prędkością 130-140 to chyba nie powinno być nic ekstra. Nie narzekam na zużycie prądu, chcę jeździć tak jak chcę i za to płacę, nikomu nie zagrażam jestem uprzejmy na drodze (no czasem może mrugnę długimi jak Janusz w Tico ciśnie lewym mimo tego że prawy pusty po horyzont, czasem nawet zbluźnię i strąbię). Wymagam tylko podejścia typu najpierw możliwości potem wymagania. Reprezentuję branże ogólnie mówiąc wykończeniową i bywam sporo za Odrą. Tam też nie jest idealnie oczywiście ale jak sie buduje osiedle to najpierw jest cała infrastruktura. Zanim powstaną domy są ulice. Mam wrażenie że podobnie jest z elektromobilnością, ładowarek nie ma może jakoś spektakularnie dużo ale na głównych trasach (których defacto jest dużo dużo więcej niż w PL) jakoś nie widzę problemu z ładowaniem. Tak teoretycznie bo jeszcze nie byłem Skodą ale planuje trasę do znajomych przez całe Niemcy i owszem będę jechał 11 godzin zamiast 10 ale to jest absolutnie do przyjęcia bo wiem że po drodze mam zawsze klika opcji na ładowanie i to nie typu czy 11kW czy 40kW a może trafie w totka i będzie 70kW. Tylko mogę liczyć na 50-125kW (do 350 ale Skoda i tak nie łyknie więcej). To jest przepaść i nie ma z tym co dyskutować. Trzeba piętnować co czynię tym tematem dokładając malutką cegiełkę przy okazji poznając inne aspekty elektomobilności bo jestem pewnie jeszcze bardzo zielony w temacie (broń boże nie ekologiczny tylko poprostu głupi 😁 ) Także pozdro 🍻 peace@love (nie czytać PiS@love bo to nie idzie w parze) i wszystkiego najlepszego w nowym 22 roku 👍 A i jeszcze zdrowia zdrowia, zdrowia i jeszcze raz dużo pieniędzy na prąd w gniazdku 😁 [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
SZYBKIE stacje ładowania: GreenWay, Ionity, ...
Tematy ogólne
Świat to za mało.. czyli auto daje radę tylko prądu brak