Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Szlabany idiotycznie działające, czy trafiły też na kretyna ?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="zibizz1, post: 194698, member: 1241"] Dziś zapytałem syna (11 lat) co by zrobił gdyby mu sie szlaban zamknął przed maską. Już niezależnie od tego czy wjechał na czerwonym czy nie, moze na chwilę ktos przed nim się zatrzymał i odjechał Powiedział ze wyszedłby z samochodu zeby nic mu się nie stało. A wczoraj młodszemu (6 lat) czytałem książkę w której bohater spóźnił się na lekcje godzinę bo grali w grę w której jedna osoba była robotem a druga nią sterowała. I sterująca wydała rozkaz "stoj nie ruszaj sie" i poszła sobie na lekcje. Pamiętam też sytuację że na ulicy na której był zakaz zatrzymywania i nikt nigdy nie stawał, stanął raz tak jeden samochód a po godzinie już cała ulica była zastawiona. A dziś sam jechałem za samochodem ktory wjechał na skrzyżowanie i nagle mi zniknął bo skręcił na nim w prawo a ja jechałem prosto i wtedy spojrzałam na sygnalizator że mam czerwone, a już połowa samochodu była przed pasami, dobrze ze szybę mam sięgającą nad głowę to jeszcze widziałem to czerwone. Do czego zmierzam na podstawie tych wszystkich historii? 1. Kierowca ciężarówki mógł wiedzieć ze nie wjeżdżamy na czerwonym, może pojechał za innymi 2. Nie mial na tyle dużo wyobraźni aby w stresie wymyślić że należy wyłamać szlaban. Myślę że równie skutecznie zatrzymałaby go tam biało czerwona taśma 3. Nie widzę nic co łatwo można by poprawić w działaniu sygnalizacji na przejeździe. Trzebaby wielu punktów pomiarowych aby przejazd nie otwierał się na chwilę. A nawet gdyby się nie otwierał na tak krótką chwilę pomiędzy pociągami to nie wykluczy możliwości że ktoś zostanie na nim zamknięty Także podstawowa to edukacja i przećwiczenie pewnych rzeczy na chłodno. Czy to wyłamanie szlabanu czy pierwsza pomoc czy gaszenie pożaru( nieotwieranie maski samochodu czy niezalewanie plonacego oleju w kuchni wodą) bo odruchowe działania mogą być mocno destrukcyjne. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Szlabany idiotycznie działające, czy trafiły też na kretyna ?